Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
460. deň na Ukrajine: V Kyjeve v noci bojovali proti dronom, cez deň proti raketám
Zdielať na

460. deň na Ukrajine: V Kyjeve v noci bojovali proti dronom, cez deň proti raketám

KYJEV / Ďalšie rušné chvíle pre Ukrajinu. Najskôr mala za sebou náročnú noc. Čelila totiž vlne ruských útokov raketami aj dronmi, ktoré smerovali na Kyjev a Odesu. A to nebolo všetko. Rusko totiž po dlhšom čase udrelo na Kyjev aj cez deň – v čase, keď boli Ukrajinci v práci alebo sa pohybovali na ulici. Svet opäť obleteli zábery ponáhľajúcich sa ľudí, ktorí sa chceli pred výbuchmi ukryť. Dokonca sa vystrašenými davmi plnili stanice kyjevského metra. Ukrajinské ozbrojené sily však upokojili obyvateľov. Podarilo sa im totiž zlikvidovať všetky ruské strely.

Nad Kyjevom zostrelili vyše 40 objektov

Protivzdušná obrana v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zničila v noci na pondelok pri útoku ruských inváznych síl viac ako 40 dronov a rakiet. Informovala o tom ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka. Podľa neho nepriateľ nasadil do útoku drony iránskej výroby Šahíd-136, riadené strely iránskej výroby a takmer súčasne s tým odpálili lietadlá TU-95MS z oblasti Kaspického mora riadené strely, pravdepodobne Ch-101/555. "Útok na hlavné mesto bol preto kombinovaný z rôznych smerov,“ napísal Popko na platforme Telegram. Doplnil, že nedošlo k žiadnym vážnym škodám a neboli hlásení mŕtvi ani zranení. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval, že v štvrti Podiľskij bola v dôsledku padajúcich úlomkov poškodená strecha jednopodlažného súkromného domu. V inej štvrti spôsobili úlomky požiar opustenej budovy. Ide už o 15. útok ruských síl na Kyjev od začiatku mája a druhý po sebe nasledujúci nočný útok. Výbuchy bolo v noci počuť aj v prístavnom meste Odesa. V pondelok večer bol v niektorých oblastiach na východe Ukrajiny vyhlásený letecký poplach, ktorý sa neskôr rozšíril na celé jej územie.

Nepriateľ sa snaží držať Kyjevčanov v nadmernom psychickom napätí

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev zažilo v noci už druhú noc po sebe vzdušné útoky. Nikto pri nich neutrpel zranenia, oznámil ráno šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Predchádzajúci úder v nedeľu v noci bol najväčším útokom dronmi od začiatku ruskej invázie a zahynuli pri nich dvaja ľudia. Po ňom sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval protivzdušnej obrane a uviedol, že "je vďačný každému jednému človeku".

Popko v pondelok ráno na sociálnej sieti Telegram napísal, že Rusko sa snaží intenzívnejšími útokmi vyčerpať protivzdušnú obranu Ukrajiny. "Nepriateľ sa snaží držať civilné obyvateľstvo v nadmernom psychickom napätí," uviedol. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko dodal: "Ďalšia ťažká noc pre hlavné mesto. Ale vďaka profesionalite našich obrancov nie sú výsledkom vzdušného útoku barbarov na Kyjev žiadne škody ani skaza na infraštruktúre a na iných objektoch či na bytových domoch." Záchranári v noci na pondelok zasahovali v byte v Sevčenkivskom obvode v Kyjeve, odkiaľ im hlásili dym. Ukázalo sa však, že ide o prípad "zhoreného jedla na sporáku. Aj toto sa stáva..." dodal starosta Kličko. Protivzdušná obrana v ukrajinskom hlavnom meste zničila v noci na pondelok viac ako 40 ruských dronov a rakiet. Výbuchy bolo v noci počuť aj v prístavnom meste Odesa. V niektorých oblastiach na východe Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, ktorý sa neskôr rozšíril na celé jej územie.

Obce v ruskej Belgorodskej oblasti ostreľovala ukrajinská armáda, tvrdí gubernátor

Viaceré obce v Belgorodskej oblasti ostreľovali dopoludnia ukrajinské ozbrojené sily, uviedol na platforme telegram Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruského regiónu susediaceho s Ukrajinou. Podľa Gladkova sa terčom ostreľovania stali dva priemyselné podniky a štyria ľudia utrpeli zranenia. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné okamžite nezávisle overiť. Rusko medzitým podniklo na Ukrajinu ďalšiu vlnu vzdušných útokov. "V Šebekine boli napadnuté dva priemyselné podniky. V dôsledku zásahu granátov v jednom z podnikov horela výrobná hala s farbami a lakmi," píše Gladkov, podľa ktorého sa jeden zo štyroch zranených mužov nachádza v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeho zdravotný stav je vážny. "V druhom závode nie sú žiadne viditeľné poškodenia ani zranenia," dodal gubernátor. V obci Novaja Tavolžanka je poškodené elektrické vedenie, uviedol ďalej Gladkov s poznámkou, že niekoľko ďalších miest je bez dodávok elektrického prúdu. V obci Kozinka v Grajvoronskom okrese bola podľa neho zasiahnutá budova hotela a umývačky. 

Kyjev zažil už 16. útok od začiatku mája, k obetiam na životoch nedošlo

Ukrajinská metropola Kyjev bola v pondelok 29. mája – len šesť hodín po nočných náletoch – opäť vystavená raketovým útokom. Podľa predbežných informácií bolo mesto napadnuté strelami "balistického typu", uviedli miestne úrady. Kyjev podľa britskej stanice BBC dodal, že išlo o 16. útok na Kyjev od začiatku mája. Ukrajinská armáda informovala, že na Ukrajinu bolo v vypálených 11 rakiet typu Iskander-M a Iskander-K, pričom všetky boli zostrelené protivzdušnou obranou. Hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat spresnil, že Iskander-M je balistická raketa a Iskander-K sa označuje ako strela s plochou dráhou letu. Podľa Ihnata boli tieto rakety vypálené zo severu. K obetiam ani škodám nedošlo. Padajúce úlomky rakiet dopadli do viacerých štvrtí Kyjeva, dodala mestská správa. 

Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch

Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch aj po tom, ako sa vymenila vláda. Uviedol to v pondelok predseda vlády SR Ľudovít Ódor po stretnutí s predsedníčkou vlády Litvy Ingridou Šimonyté. Počas stretnutia hovorili aj o bilaterálnej spolupráci oboch krajín a venovali sa aj blížiacim sa témam júlového samitu NATO vo Vilniuse. Ódor ubezpečil premiérku, že SR bude aj naďalej dobrým partnerom či už v otázkach európskej integrácie, alebo Severoatlantickej aliancie. "Nastavenie našej zahraničnej politiky sa nemení ani po zmene vlády. Budeme pokračovať v nastavenom kurze a iniciatívach, ktoré tu boli pred nami," povedal predseda vlády. Slovensko podľa neho bude naďalej podporovať Ukrajinu nielen pri obrane voči Rusku, ale aj pri integrácii smerom do EÚ. Premiérka Litvy poznamenala, že to najmenej, čo sa dá spraviť, je pomáhať Ukrajine každým možným spôsobom. Slovensko je v tomto smere podľa jej slov skvelým príkladom. Ako ďalej poznamenala, pred samitom bude dôležité posilnenie spolupráce medzi Ukrajinou a NATO a bude dôležité nájsť jasnú cestu k tomu, aby sa Ukrajina mohla raz stať členom NATO. Litva aj Slovensko podľa prezidentky Šimonyté prechovávajú tie isté hodnoty a sú to rovnako zmýšľajúce krajiny vo viacerých témach. Témou spoločného stretnutia oboch premiérov boli aj sankcie voči Rusku a Bielorusku, povedala premiérka Litvy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy