Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kľúčový svedok v kauze Vítkov odmietol výpoveď
Zdielať na
Zahraničie

Kľúčový svedok v kauze Vítkov odmietol výpoveď

Zdroj: TV JOJ

Mladý dobrovoľný hasič uviedol, že sa obáva o svoj život a o svoju rodinu

Mladý dobrovoľný hasič dnes pred súdom uviedol, že sa obáva o svoj život a o svoju rodinu, pretože jeho meno zverejnili niektoré české médiá.

„Rozhodol som sa, že vypovedať nebudem, všetko som už povedal na polícii,“ uviedol muž, svedectvo ktorého je označované za kľúčové.  

Dobrovoľný hasič políciu nielen že naviedol na stopu, ale z jeho svedectva vyplynulo aj to, že skupina mladíkov inklinujúcich k neonacizmu dobre vedela, že útočí na dom obývaný Rómami. Obhajoba podpaľačov je pritom založená na tvrdení, že išli podpáliť dom slúžiaci ako sklad kradnutých vecí a že nevedeli, že v ňom niekto býva a nocuje.

V osudný večer 18. apríla 2009 amatérsky hasič viezol autom na diskotéku svoje dve kamarátky, ktoré sa v tom čase kamarátili s jedným z obžalovaných – Jaromírom Lukešom. Vo vozidle si hasič vypočul telefonát dievčaťa s Lukešom, ktorý jej potvrdil, že sa na diskotéke zastaví až neskôr, pretože „idú na Cigánov“. Keď sa hasič na druhý deň od svojho veliteľa dozvedel, že v noci bol hasiť požiar domu, v ktorom bývala rómska rodina, hasič zavolal na políciu.

Pred ostravským súdom dnes vypovedali aj rodičia a starí rodičia popálenej Natálky, ktorá útok prežila, ale utrpela popáleniny na 77 percentách tela. Podľa ich slov, útočníkom muselo byť jasné, že v dome sa býva. V oknách boli záclony a starí rodičia sledovali televíziu.

Skupine českých neonacistov hrozia za pokus o vraždu s rasovým motívom tresty odňatia slobody na spodnej hranici 12 rokov, prípadne aj výnimočné tresty až 25 rokov väzenia či dokonca doživotia.

Od páchateľov poškodená rodina požaduje milióny českých korún -ako bolestné v prepočte 257.000 eur a za sťažené spoločenské uplatnenie popálenej Natálky 110.000 eur. O náhradu liečebných výdavkov žiada aj zdravotná poisťovňa: náklady na popáleninovú liečbu Natálky poisťovňa vyčíslila na 294.000 eur.      

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy