Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Mexickom zálive denne odčerpajú 40 percent unikajúcej ropy
Zdielať na

V Mexickom zálive denne odčerpajú 40 percent unikajúcej ropy

Zdroj: TASR/Herald Herbert

Pokrok pri likvidácii ropnej katastrofy pozorne sleduje americká vláda.

Uvedený objem predstavuje zhruba 40 percent množstva suroviny, ktoré z poškodeného vrtu uniká do mora, informoval britský energetický koncern BP.

Pokrok pri likvidácii ropnej katastrofy v Mexickom zálive pozorne sleduje americká vláda, rovnako ako aj obyvatelia dotknutých oblastí. Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zaujala tvrdý postoj voči BP a ďalším zaangažovaným spoločnostiam.

Ochrancovia prírody varovali, že ropná škvrna sa môže prejaviť horšie ako nešťastie tankera Exxon Valdez pri pobreží Aljašky v roku 1989 a priniesť ekologickú a ekonomickú katastrofu do oblasti Mexického zálivu.

V letovisku na ostrove Key West pri Floride sa našli kúsky dechtu. Boli dané na analýzu, aby sa zistilo, či pochádzajú z miesta úniku ropy.

Kvôli zväčšujúcemu sa dopadu ropnej škvrny na životné prostredie už Spojené štáty takmer zdvojnásobili zónu so zákazom rybolovu. Rozšírili ju na 19 percent amerických vôd v zálive.

Nálezy zvyškov ropy a kúskov dechtu hlásili z amerických štátov Louisiana, Alabama a Mississippi. Nad Mexickým zálivom preletela v noci nadnes Medzinárodná vesmírna stanica (ISS). Veliteľ stanice Oleg Kotov konštatoval, že ropná škvrna vyzerá "naozaj hrozivo". Energetický koncern BP oznámil, že na náklady spojené s odstraňovaním následkov ropnej katastrofy už vynaložil 625 miliónov dolárov (zhruba 492,16 milióna eur). Podľa analytikov sa náklady môžu vyšplhať na miliardy.

Americká vláda narazila na politický odpor pri predkladaní zákona, podľa ktorého by ropné spoločnosti mali pri podobných nešťastiach viac platiť.

Návrh príslušného zákona v utorok neuspel v Kongrese. Prekladatelia navrhovali, aby ropné spoločnosti museli v budúcnosti hradiť hospodárske škody, spôsobené ropnou katastrofou, až do výšky desiatich miliárd dolárov (približne 7,8 miliardy eur).

Doterajšia zákonom stanovená horná hranica bola 75 miliónov dolárov. Zámer už po druhý raz zablokovali republikáni s tým, že ide o sumu stanovenú podľa ľubovôle a predstavovala by nebezpečenstvo pre menšie firmy.

Obama vyslovil sklamanie nad blokádou v Kongrese. Upozornil, že ak sa zákon neprijme, mohlo by to byť pri ďalších nešťastiach ohrozením daňových poplatníkov. Vyzval republikánov na "nadstranícke úsilie", informovala agentúra DPA.

Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy znečistí Mexický záliv denne najmenej 700 ton ropy, pričom odhady sa rôznia. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.
 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy