Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V hĺbke Mexického zálivu sa vytvoril obrovský zhluk ropy
Zdielať na

V hĺbke Mexického zálivu sa vytvoril obrovský zhluk ropy

Zdroj: REUTERS

Americkí vedci našli pod hladinou oceánu "desivo veľké množstvo ropy"

Masa ropy je údajne až 16 kilometrov dlhá, šesť kilometrov široká a má výšku zhruba 100 metrov. V porovnaní s tým, čo možno vidieť na hladine, ide o "desivo veľké množstvo ropy v hĺbke", povedala biologička Samantha Joyeová z univerzity v Georgii.

Podľa morskej výskumníčky by masa mohla byť nebezpečná pre morské živočíchy. Už teraz v jej okolí klesol obsah kyslíka asi o 30 percent pod normál, čo je alarmujúce, povedala Joyeová.

Príčinou vytvorenia zhluku ropy by mohlo byť použitie chemikálií, ktoré mali ropu rozložiť ešte pod hladinou. Tým sa však zabránilo, aby ropa vystúpila na povrch, mienia vedci.

Energetický koncern BP je pod rastúcim tlakom politikov a verejnosti kvôli slabému pokroku, ktorý sa urobil na zastavenie environmentálnej katastrofy.

V hĺbke takmer 1,6 kilometra pod hladinou uniká do Mexického zálivu ropa, čo sa môže stať ekologickou a ekonomickou pohromou pre americké pobrežie.

Koncern BP dnes podľa najnovších informácií zintenzívnil snahy na odčerpávanie unikajúcej ropy a úspešne zaviedol rúru do poškodeného potrubia na dne Mexického zálivu.

Znakom očividného pokroku bolo, že sa do zariadenia podarilo zachytiť trochu ropy a plynu. Hoci operáciu prerušili, firma je presvedčená, že systém otestovali a nový pokus počas dnešného dňa bude úspešný.

V sobotu sa ropa dostala do rúry, ale prívod sa zamotal a surovina neprešla k povrchu. K hladine mora prenikol iba plyn. Pripájanie rúry na potrubie sa v hĺbke 1,6 kilometra robí pomocou robotických ponoriek.

Lovcov kreviet a rybárov z americkej Louisiany pohoršili výroky výkonného riaditeľa BP Tonyho Haywarda, publikované v britských novinách Guardian. Podľa jeho slov je ropná škvrna "drobná" v porovnaní s veľkosťou Mexického zálivu.

"Myslím si, že je strelený," povedal Kenneth Theriot, lovec kreviet a kapitán lode z mesta Chauvin v Louisiane. "Nezaujíma ma, aký veľký je záliv. Všetko to prichádza sem," dodal Theriot.

Americké úrady uviedli, že ropná škvrna mala doteraz minimálny dopad na pobrežie, ako aj voľne žijúce rastliny a živočíchy. Ropné zrazeniny sa však objavili na bariérových ostrovoch a na desiatkach miest v Louisiane, Alabame a Mississippi.

Podľa pobrežnej stráže sa zrazeniny a zvyšky ropy dajú pozbierať a sú tímy, ktoré to robia. Oveľa väčšie obavy vzbudzuje očakávané preniknutie ropy do ekologicky citlivých prítokov riek a močiarov.

Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy znečistí Mexický záliv denne najmenej 700 ton ropy, pričom odhady sa rôznia. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Najčítanejšie správy