Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sopečný popol odstaví dnes až tisíc letov
Zdielať na

Sopečný popol odstaví dnes až tisíc letov

Zdroj: TASR/Jon Gustafsson

Uzavretie leteckých priestorov nad juhovýchodnou Britániou a Holandskom spôsobuje problémy.

"Dnes očakáva Eurocontrol v Európe 28 tisíc letov. To je približne o tisícku menej ako normálne," uviedol úrad. Ako dodal, dôvodom je uzavretie leteckých priestorov nad juhovýchodnou Britániou a Holandskom. Okolo 14:00 SELČ oblak postihne predovšetkým Severné Írsko, časti Škótska a juhozápad Británie. Obmedzenia sa očakávajú tiež v širšom okolí Londýna.

Z Rotterdamu a Amsterdamu sa stále nelieta, pribudol Groningen

Holandské letiská v Rotterdame a Amsterdame (Schiphol) mali byť dnes zatvorené od 06.00 h do 14.00 h SELČ. Ich znovuotvorenie však zatiaľ neohlásili. Naopak, v tejto chvíli je zatvorené aj letisko v Groningene.

V Amsterdame a Rotterdame sa nachádzajú dve najväčšie letiská krajiny. Amsterdamský Schiphol je tretie najväčšie nákladné letisko v Európe, v počte prepravených pasažierov je piate.

Heathrow a Gatwick opäť otvorili 

Uzavreté sú letiská v škótskom Edinburghu, Aberdeene a Invernesse, waleskom Cardiffe a Swansea ako aj anglické letiská Bristol a Farnborough. Hlavné letiská Heathrow a Gatwick sú však opäť otvorené. 

Tieto obmedzenia prichádzajú len deň predtým, ako sa o ďalšie rušenia letov pričiní štrajk palubného personálu spoločnosti British Airways, ktorý je naplánovaný na utorok.

Do bezletovej zóny NATS už predtým zaradil Birmingham a Norwich, ako aj anglické letiská Manchester, Liverpool, Teeside, Leeds-Bradford, Blackpool, Doncaster, Carlisle, Humberside, Sheffield a East Midlands. Rovnako sa bezletová zóna týka všetkých letísk v Severnom Írsku (Belfast International, George Best Belfast City, City of Derry), niektorých v Škótsku a ostrova Isle of Man.

Letisko v belgickom Oostende uzatvorili do 14.00

Medzinárodné letisko pri belgickom prístavnom meste Oostende dnes uzatvorili letecké úrady v krajine do 14.00. Ostatné belgické letiská by mali počas pondelka zostať v riadnej prevádzke, obmedzovať by ich mali pre ďalší popol z vybuchujúcej islandskej sopky Eyjafjallajökull len zrušené lety na Britské ostrovy.

Správy hovoria o miernej koncentrácii popola v západnej časti krajiny, to znamená, že piloti musia o podmienkach cesty dodať správu pre riadenie leteckej dopravy, ale letecký priestor zostane otvorený, informoval médiá štátny sekretár pre dopravu Etienne Schouppe. Dodal, že situáciu monitoruje štátny sekretariát nepretržite a v prípade zmien ohlási obmedzenia, ďalšia evaluácia situácie pre celé územie bude nasledovať po 14.00 SELČ.

     

Najčítanejšie správy