Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pár týždňov pred sezónou zasiahli Chorvátsko silné dažde a povodne
Zdielať na

Pár týždňov pred sezónou zasiahli Chorvátsko silné dažde a povodne

CHORVÁTSKO / Silné dažde počas posledných dní znepríjemňujú prichádzajúcu sezónu Chorvátska. Nepriaznivé počasie spôsobilo vyliatie riek, zaplavenie domov, ciest či verejných budov v niektorých mestách. Informovali o tom americký portál ABC News a chorvátsky denník Dnevnik.

Pre nepriaznivé počasie ostali obyvatelia niektorých miest bez domovov. Okolité mestá rieky Zrmanje, ale najmä mesto Obrovac, ktoré na nej leží, sú zaplavené. Chorvátsko totiž zasiahli silné búrky, ktoré však ani o niekoľko dní nemajú prestať, hovorí portál ABC News. Podľa chorvátskeho portálu Dnevnik rieka Sáva do dnešného rána 07.00 h pri Jasenovaci dosiahla až 688 centimetrov, rieka Zrmanja 302 centimetrov a stále stúpa. Premiér Chorvátska Andrej Plenković oznámil, že vláda poskytne všetky financie a pomoc.

Na miesto bola vyslaná aj armáda a vojaci. Podľa ABC News prišlo až tristo armádnych vojsk, ktoré prišli pomôcť ľuďom v núdzi a posilniť protipovodňovú ochranu. Záchranári uviedli, že prišli doniesť jedlo ľuďom, ktorí ostali zakliesnení vo vlastných domoch. Podľa chorvátskeho miestneho denníka Dnevnik je evakuovaných päť osôb z mesta Gračac a dve z Obrovca. Všetci sú ale v bezpečí s rodinnými príslušníkmi, nebolo potrebné umiestnenie v prijímacom stredisku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy