Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Ako si mamička sama vybrala dieťatko z bruška. V Krompachoch začali s netradičnými pôrodmi
Zdielať na

VIDEO: Ako si mamička sama vybrala dieťatko z bruška. V Krompachoch začali s netradičnými pôrodmi

KROMPACHY / Pôrod je vždy výnimočná udalosť. No v Krompachoch to povýšili na novú úroveň. Mamička si v závere pôrodu sekciou, vybrala bábätko z bruška sama - samozrejme za asistencie lekárov. Touto novinkou sa Krompašania inšpirovali v zahraničí, kde je to bežnou praxou. Lekárka pritom hovorí o samých pozitívach pre dieťa aj mamičku. Sú tak od seba iba skutočne malú chvíľku.

Mamička síce prišla rodiť do krompašskej nemocnice štandardne. No typ pôrodu nemá na Slovensku obdoby. "Predošle dve som mala sekciu, tak tretí pôrod mi bola odporúčená tiež sekcia. Už som myslela, že ma nič neprekvapí, a predsa sa ma pani primárka opýtala, či si nechcem bábätko z bruška vybrať. Moja odpoveď bola jednoznačne áno," opísala rodička Slávka.

Malá Nina sa narodila priamo do rúk svojej šťastnej mamičky. Tá vnímala pôrod ako zlomový moment v spoločnom živote s vytúženou dcérkou. "Len ho cítite kopkať a cítite tie pohyby a nevidíte ho. A zrazu, po tých deviatich mesiacoch máte možnosť vidieť to bábätko ešte také špinavé, na hrudníku máte možnosť zoči voči byť s ním. Je to úžasný pocit," dodala.

Pred pôrodom prebehla príprava

Premiéra to bola aj pre zdravotníkov v nemocnici. Na špeciálny pôrod sa museli aj špeciálne pripraviť. Bezpečnosť mamičky a dieťaťa je na prvom mieste. "Pacientka bola v spinálnej anestéze. Pri plnom vedomí. Ale ona nepociťovala bolesť od pása nadol. Bola pripravená ako operatér. Mala vydezinfikované ruky. Mala sterilný plášť, sterilné rukavice. Počas operácie sme vybalili bábätko po bruško. Matka následne chytila dieťa pod pazuchy a vybrala ho k sebe na hrudník," opísala priebeh zákroku gynekologička pôrodníčka Alina Tkachuk.

Podľa lekárky má takýto typ pôrodu aj svoje nezanedbateľné výhody. Vysvetľuje, že minimálna separácia zabezpečí ďalší bezproblémový vývoj bábätka. Taktiež zabezpečí nižšiu hladinu stresových hormónov u matky. "Prebiehalo tu úplne úžasne, fakt odporúčam každému," odkazuje mamička Slávka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy