Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prokurátor ukončil vyšetrovanie postupu FBI voči Trumpovi
Zdielať na

Prokurátor ukončil vyšetrovanie postupu FBI voči Trumpovi

Zdroj: TV JOJ

WASHINGTON / Americký prokurátor John Durham ukončil svoje štvorročné vyšetrovanie prístupu Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) k obvineniam voči bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi z údajných väzieb na Rusko počas predvolebnej kampane v roku 2016.

Durham vo svojej správe zverejnenej v pondelok, 15. mája, kritizuje FBI, avšak vo svojich zisteniach nezašiel tak ďaleko ako Trump, ktorý podľa agentúry AP očakával odhalenie "zločinu storočia". Informuje o tom TASR.

Približne 300-stranová správa uvádza viacero pochybení zo strany FBI aj ministerstva spravodlivosti. Durham kritizuje FBI za spustenie vyšetrovania na základe "surových, nezanalyzovaných a nepotvrdených spravodajských informácií", pričom upozorňuje, že úrad v tomto prípade konal nezvyčajne rýchlo. Vyšetrovatelia podľa neho zároveň ignorovali dôkazy, ktoré by mohli spochybniť ich predpoklad o údajných väzbách Trumpa na Rusko.

K pochybeniam sa ale pred súdom priznal iba jeden nižšie postavený zamestnanec FBI, pričom ďalšie dva podobné prípady sa na súde skončili v prospech obžalovaných. Viaceré prehrešky zo strany FBI, ktoré uvádza Durham, ale už dávnejšie preverila inšpekcia ministerstva spravodlivosti a aj samotná FBI v tejto súvislosti prijala niekoľko nápravných opatrení.

Durhamove zistenia ale podľa AP opätovne upriamia pozornosť na FBI v čase, keď sa Trump rozbieha do volebnej kampane. Okrem toho republikáni v Kongrese spustili svoje vlastné vyšetrovanie údajného zneužívania FBI a ministerstva spravodlivosti na politické ciele.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy