Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Prezidentka vymenovala vládu odborníkov
Zdielať na

FOTO: Prezidentka vymenovala vládu odborníkov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok 15. mája vymenovala vládu odborníkov na čele s Ľudovítom Ódorom. Vicepremiérkou zodpovednou za plán obnovy a využívanie eurofondov sa stala Lívia Vašáková. Celý priebeh nástupu novej vlády si môžete pozrieť vo videu.

​Na post ministra financií nastúpil Michal Horváth. Kreslo ministra obrany obsadil Martin Sklenár. Novým ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí je Miroslav Wlachovský. Ministrom vnútra je Ivan Šimko. Za ministra hospodárstva prezidentka vymenovala Petra Dovhuna. Ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa stal Jozef Bíreš. Novým ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je Peter Balík. Ministerstvo dopravy prevezme Pavol Lančarič.

Za ministra zdravotníctva prezidentka vymenovala Michala Palkoviča. Ministrom školstva, vedy, výskumu a športu sa stal Daniel Bútora. Novou ministerkou kultúry je Silvia Hroncová. Ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa stala Soňa Gaborčáková. Ministerstvo spravodlivosti povedie Jana Dubovcová. Miesto ministra životného prostredia obsadil Milan Chrenko.

Vláda odborníkov vystriedala dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. Heger požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu po tom, ako ohlásili odchod ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Nový premiér prijal pozvanie do štúdia Novín TV JOJ, kde opísal plány a pocity z novej funkcie:

​Nová vláda chce priniesť pokoj aj odbornosť

Uviedol to premiér Ľudovít Ódor po tom, ako ho do funkcie vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Našou spoločnou ambíciou je priniesť pokoj, stabilitu, toleranciu a v neposlednom rade kultivovanú diskusiu. Ukázať, že sa to dá aj inak," povedal. Deklaroval, že do volieb zabezpečia riadny chod štátu. "Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska," doplnil.

Ódor avizoval, že nový kabinet nebude otvárať kultúrne témy. "Sme rôzni, uznávame rôzne hodnoty. Túto rôznorodosť budeme rešpektovať," priblížil. Nová vláda je podľa neho vládou aj pre politikov. "Chceme zabezpečiť kontinuitu na začiatku, ako aj na konci nášho mandátu. Som presvedčený, že len spoločne môžeme čeliť výzvam, pred ktorými Slovensko stojí," dodal.

Prezidentka od vlády očakáva čo najlepší a najpragmatickejší výkon

S vládou Ľudovíta Ódora sú spojené očakávania smerujúce k upokojeniu situácie aj praktickým riešeniam. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po vymenovaní nového kabinetu. Zároveň poďakovala za službu odchádzajúcej vláde Eduarda Hegera. "V rámci agendy vlády očakávame čo najlepší a najpragmatickejší výkon. Či už ide o implementáciu reforiem, napríklad v oblasti spravodlivosti, školstva, napĺňanie ďalších míľnikov plánu obnovy, ale určite aj v oblasti prípravy štátneho rozpočtu a krokov k udržateľnosti verejných financií," skonštatovala prezidentka.

Ak sa členom vlády podarí napriek ich rozdielom komunikovať a spolupracovať korektne a so vzájomným rešpektom, bude to podľa Čaputovej presvedčivá ukážka a povzbudivý príklad, že to môžu dokázať aj ostatní. "Bude to dôkaz, že výkon verejnej služby môže byť predovšetkým profesionálnou prácou a rozdielnosti môžu slúžiť na hľadanie najlepších riešení, nie na deštrukciu," vyhlásila. Od kabinetu tiež očakáva, že bude súčasťou protiváhy proti populizmu a klamstvám, ale aj že bude udržiavať vecnosť a vysokú komunikačnú kultúru a prejavovať rešpekt k druhým.

Vláde Eduarda Hegera poďakovala prezidentka za jej službu pre Slovensko. Vyzdvihla dôležité reformy v oblasti justície, školstva či národných parkov, ako aj splnené míľniky plánu obnovy. Poukázala aj na fungujúce podporné schémy pre podniky, samosprávy a domácnosti týkajúce sa kompenzácie pre energetickú krízu. Ako poznamenala, problémom kabinetu, ktorý urýchlil aj jeho koniec, bol neustály súboj a hádky.

Ódor si prevzal od Hegera úrad vlády

Nový premiér Ľudovít Ódor si prevzal od svojho predchodcu Eduarda Hegera Úrad vlády SR.  "Budeme sa snažiť pokračovať vo všetkom, čo bolo dobré, a, samozrejme, na druhej strane budeme chcieť prinášať nejaké nové témy. Témy, ktoré sú aj o budúcnosti Slovenska, o tom, ako by sme sa mohli posunúť medzi úspešné krajiny 21. storočia," vyhlásil nový premiér. Predchádzajúcej vláde poďakoval za všetko dobré, čo po nich zostalo. Za výhodu svojej vlády Ódor považuje, že sa nemusí "hádať v priamom prenose a vybíjať v politických súbojoch" a môže sa tak plne sústrediť na to, čo potrebuje Slovensko. Uvedomuje si, že jeho vláda nastupuje v neľahkom období.

Heger zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl. Ódor podľa neho ukázal, že je odolný voči akémukoľvek politickému súboju. "Hlavne, aby sa novej vláde podarilo priniesť na Slovensko väčší pokoj a aby nás bezpečne priviedli k predčasným parlamentným demokratickým voľbám," skonštatoval.
Heger pripomenul, že úrad vlády preberal v "turbulentnom období", ktoré sa podľa jeho slov ešte neskončilo. Poukázal na to, že jeho kabinet musel zvládnuť viacero kríz. Ocenil, že napriek tomu sa im podarilo presadiť viaceré reformy. "Reformy sa nám podarilo presadiť v parlamente a mnohé z nich sa už implementujú na rezortoch a to je práve tá štafeta, ktorú dnes odovzdávam novému premiérovi," dodal.

Výmena aj s bojovými vrtuľníkmi

Noví členovia vlády odborníkov mali v pondelok rušný deň. Z Úradu vlády si to namierili priamo na svoje ministerstvá. Kým niektorí prišli na rezorty po prvý raz, iní sa posúvajú v rámci ministerstiev z jednej kancelárie do druhej. Medzi členmi nového kabinetu úradníckej vlády je aj človek, ktorý sa vracia do čela rezortu po 20-tich rokoch. Viac sa dozviete vo videu:

Príhovor prezidentky aj nového premiéra si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy