Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ceny pohonných hmôt síce klesli, ale za potraviny platíme stále veľa
Zdielať na

Ceny pohonných hmôt síce klesli, ale za potraviny platíme stále veľa

BRATISLAVA / Tempo zdražovania sa v apríli začalo spomaľovať a naše výdavky sú zhruba také ako pred rokom v júli. Okrem zdražovania predsa len niečo kleslo - napríklad cena nafty a benzínu. Potraviny a bývanie sú ale stále extrémne drahé a spolu tvoria viac ako polovicu rodinného rozpočtu.

​Ešte vo februári rástli ceny tovarov a služieb o 15,4 percenta, v apríli spomalili na 13,8 percent. "Medzimesačne sa ceny zvýšili len o 0,6 percenta, čo je veľmi nízka miera za posledné roky," povedala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Aj napriek tomu je miera inflácie priveľká oproti aprílu 2021, keď inflácia dosahovala len 1,6 percenta, alebo aprílom 2022 a takmer 12-timi percentami. Dnes sa nachádzame na úrovni júla 2022. "Dynamika rastu spotrebiteľských cien začala spomaľovať, v apríli sa to konečne prejavilo aj pri potravinách," pokračovala Morháčová.

Potraviny a bývanie najviac zaťažujú rodinný rozpočet. Náklady na stravu nám za jeden rok stúpli o štvrtinu. "Najviac zdraželi mliečne výrobky, syry a vajcia o tretinu," uviedla ekonomická analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Ale tiež chlieb, pečivo, obilie, mäso a zelenina o štvrtinu, najmenej ovocie - 13 percent a podobne aj bývanie. "Medziročne zlacnela doprava o 0,2 percenta," dodala Morháčová.

Oveľa výrazne klesli ceny pohonných hmôt - o takmer 10 percent. Jedna vec sú štatistiky, no druhá ako infláciu pociťujú bežní obyvatelia, najmä pri pohľade do svojej peňaženky. Občania porovnávajú ceny potravín aj so susednými krajinami, mnohí stále nakupujú za našimi hranicami. Trend poklesu inflácie by mal pokračovať, do konca roka by mohla podliezť 10 percent. "Priemer za celý rok očakávame, že bude 10 percent," uzavrela Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy