Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Milovníkov elektro kolobežiek čakajú zmeny. Na čo by sa mali pripraviť?
Zdielať na

Milovníkov elektro kolobežiek čakajú zmeny. Na čo by sa mali pripraviť?

BRATISLAVA / Povinné zmluvné poistenie, evidenčné číslo ale aj vodičský preukaz ako na malú motorku. Presne to zrejme už od budúceho roka čaká niektorých milovníkov elektro kolobežiek. Zavedenie spomínanej novinky navrhuje Európsky parlament. Môže za to vraj narastajúci počet kolízii so smrteľnými následkami.

Slovenská legislatíva v súčasnosti žiadnym špecifickým spôsobom elektrické kolobežky neupravuje. To sa už ale zmení. Rezort financií totiž pracuje na prijatí európskej smernice. "Ktorá hovorí o tom, že akékoľvek motorové vozidlo s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h, respektíve vozidlo ťažšie ako 25 kilogramov s maximálnou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h bude musieť mať uzatvorené PZP," priblížila Michaela Lovásová, hovorkyňa Ministerstva financií SR. "Týka sa len elektrických kolobežiek, bicyklov a jednokoliek, ktoré dosahujú rýchlosť 25 km/h a je to povinné zmluvné poistenie. Je povinné mať značku a je povinné mať vodičský preukaz ako na motorku," doplnil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Rezort financií dodáva, že drvivá väčšina elektrických kolobežiek dosahuje rýchlosť najviac 25 kilometrov za hodinu. "Takže nepredpokladáme zásadnejšiu zmenu v oblasti poisťovania takzvaných light vozidiel," uviedla Lovásová. "Smernica nepoužíva termín e-kolobežka, ale vzťahuje sa na každé motorové vozidlo poháňané výlučne mechanickou energiou na pevnine, ktoré sa však neprevádzkuje na koľajniciach," informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Nie je ale ničím výnimočným, že v mnohých predajniach je možné nájsť elektro kolobežky, ktoré dosahujú rýchlosť aj vyššiu ako 50 kilometrov za hodinu. "U našich modelov, našej značky vieme upraviť rýchlosť buď úpravou na riadiacej jednotke, alebo zmenou reťazového prevodu, ktorá zaručuje, že tá kolobežka má obmedzenie a nejde rýchlejšie ako 25 km/h," priblížil Svätopluk Šrúta, predajca elektro kolobežiek.

Otázkou zostáva, akým spôsobom budú spomínané nariadenia kontrolovať policajti. "Policajný zbor bude kontrolovať všetky platné doklady na premávku a vedenie vozidla," uviedol riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ SR Tomáš Vrábel. Ak polícia v budúcnosti napríklad zistí, že kolobežkár ide rýchlejšie ako 25 km/h, môže ho zastaviť a skontrolovať ho. "Ak má povinné zmluvné poistenie, registráciu vozidla, tak je všetko v poriadku. Ak to nemá a išiel rýchlejšie, tak je to na pokutu," doplnil Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy