Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Grécka vláda schválila reformu dôchodkového systému
Zdielať na

Grécka vláda schválila reformu dôchodkového systému

Zdroj: TASR

Grékyne pôjdu do dôchodku v 65 rokoch. Vláda ruší dôchodok nevydatým dcéram vojakov a štátnych zamestnancov...

Návrh zákona, ktorý vláda pripravila po konzultáciách s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), zvyšuje vek odchodu žien do dôchodku na 65 rokov, teda na rovnakú úroveň ako v prípade mužov, a odrádza zamestnancov od predčasného nástupu do penzie.

Okrem toho do roku 2018 sa 13 separátnych štátom riadených dôchodkových fondov zlúči do troch, čo by tiež malo pomôcť znížiť náklady. Zákon ruší vyplácanie dôchodkov nevydatým alebo rozvedeným dcéram štátnych zamestnancov a vojakov a redukuje rôzne dôchodkové benefity.

Vláda tiež zmrazila dôchodky v rokoch 2010, 2011 a 2012. Veľkonočné a vianočné príspevky pre dôchodcov, ktorých dôchodok presahuje 2500 eur, zrušila a tým, ktorí majú nižší dôchodok, ich skresala.

"Zachraňujeme dôchodkový a zdravotný systém nielen pre túto, ale aj pre budúce generácie. Zachraňujeme ekonomiku," povedal minister práce Andreas Loverdos novinárom po skončení pondelkovej vládnej schôdze.

Očakáva sa, že kabinet do desiatich dní predloží tento zákon na schválenie parlamentu. Socialistická vláda má v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu.

Najsilnejšie odborové zväzy v krajine sú však proti reforme dôchodkového systému. Argumentujú, že predstavuje ďalšie bremeno pre chudobných, ktorých vážne zasiahli už predchádzajúce úsporné opatrenia.

Grécko však stojí na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať o finančnú pomoc EÚ a MMF. Okrem toho krajine hrozí dôchodková kríza, keďže jej populácia starne, preto ju Brusel vyzval, aby zreformovala svoj roztrieštený, nehospodárny a skorumpovaný sociálny systém.

Minister Loverdos pripomenul, že ak by vláda súčasný dôchodkový systém nezmenila, v roku 2050 by výdavky štátu na penzie dosiahli 24 % hrubého domáceho produktu.

Grécko požiada o prvú časť pomoci v priebehu dneška

Grécko pravdepodobne už v priebehu utorka predloží žiadosť o prvú časť financií z balíčka pomoci zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorého celková suma je 110 mld. eur. Povedal to zdroj oboznámený s plánmi gréckej vlády.

Grécky minister financií Geórgios Papaconstantinou predtým povedal, že vláda jeho krajiny bude od EÚ a MMF celkovo žiadať 20 mld. eur. Použije ich pritom aj na refinancovanie desaťročných dlhopisov v objeme 8,5 mld. eur, ktoré budú splatné 19. mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy