Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Väčšina Grékov je ochotná uskromniť sa
Zdielať na

Väčšina Grékov je ochotná uskromniť sa

Zdroj: SITA/Petros Karadjias

Podľa prieskumu z 5. až 7. mája je 51,4 percenta obyvateľov Grécka pripravených na ďalšie uskromňovanie sa a 54,2 percenta Grékov podporuje dohodu s EÚ a MMF.

Vyplýva to z prieskumu firmy ALCO, ktorého výsledky zverejnili v sobotu. Z prieskumu na vzorke 1000 Grékov vyplýva, že 54,2 percenta obyvateľov krajiny podporuje dohodu, ktorá predpokladá tvrdé škrty v oblasti miezd a dôchodkov výmenou za núdzové úvery v sume 110 miliárd eur. Za to, aby sa Grécko snažilo situáciu riešiť samo, je 33,2 percenta opýtaných.

Prieskum zároveň ukázal, že 51,4 percenta respondentov je pripravených na ďalšie uskromňovanie sa. Naopak, 28 percent opýtaných je za štrajky a protesty. Prieskum sa uskutočnil 5. až 7. mája po tom, ako pri násilných protestoch v Grécku zahynuli traja bankoví zamestnanci.

Ak Grécko splní, čo sľúbilo, v najbližších 3 rokoch neskrachuje

Grécko sa nedostane v najbližších troch rokoch do platobnej neschopnosti, ak splní ambiciózny fiškálny plán, ktorý je súčasťou záchranného programu, tvrdí šéf Goldman Sachs International Peter Sutherland.

Predstavitelia Európskej únie (EÚ) počas víkendu pracujú na detailoch stabilizačného mechanizmu, ktorý by zabránil rozšíreniu dlhovej krízy z Grécka do ďalších krajín, ako je Portugalsko a Španielsko.

"V najbližších troch rokoch nemôže prísť k platobnej neschopnosti Grécka za predpokladu, že urobí, čo sľúbilo," uviedol Sutherland, ktorý bol kedysi komisárom EÚ za Írsko, ktoré tiež patrí k vysoko zadlženým členom eurozóny. "Musia sa vyšplhať na vysoký kopec, rovnako ako my," povedal Sutherland v rozhovore pre verejnú írsku rozhlasovú stanicu RTE. Dodal, že rozpad eurozóny by bol absolútnou katastrofou, čo však zatiaľ nehrozí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy