Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Žijú Gréci lepšie ako Slováci?
Zdielať na

Žijú Gréci lepšie ako Slováci?

Odpovie nám Zuzana (32), Slovenka žijúca v Grécku

Na Slovensko dorazili správy, že za zadĺžením krajiny môžu stáť vysoké platy vo verejnom sektore, nezmyselné odmeny či vysoké dôchodky. Zuzana sa skôr prikláňa k názoru, že za grécky schodok môže (paradoxne) zamestnanosť. 

"Problém začal, keď Papandreu starší, otec súčasného premiéra, začal s prezamestnávaním v štátnej správe. Štát vlastne zamestnáva oveľa viac ľudí, ako v skutočnosti potrebuje. Veľmi pekne to vysvetlil grécky ekonóm a politik Stefanos Manos v rozhovore pre Lidové noviny," hovorí Zuzka.

„To, že vláda krajinu zadĺžila, obyčajní ľudia asi veľmi ovplyvniť nemohli, tak ako nemôže bežný Slovák ovplyvniť hospodárenie tejto vlády. Jedine, že im už nabudúce nedá vo voľbách svoj hlas,“ obraňuje Grékov Zuzana.  

Jednou vecou je prehnane veľká zamestnanosť, druhou je výška platov. Zaujímavý môže byť i prehľad životných nákladov bežného Gréka.

Prehľad cien základných potravín, vody a energie podľa Zuzky:

Cena nájomného za byt 120 m2 je 470 Eur, 1m3 vody od 0,41 po 0,65 Eur, 1kw|h elektriny od 0,89 Eur po 0,18 Eur, Cena lístka na MHD 70 minút 0,50 Eur, Liter mlieka (plnotučné) 0,90 Eur, Chlieb (250 gr.) 0,80 Eur, Múka (1 kg) 1 Euro, Balenie plienok (58 kusov)  19,98 Eur, Jedno balenie dojčenského mlieka (400 gr. dóza) 11 Eur, Káva v kaviarni v priemere od 3 - 5 Eur, Obed pre dvoch v taverne  30 - 40 Eur, Kaderníctvo (umytie vlasov, strih) 28 Eur. Cena oblečenia je niekedy o 2-3 eura (a viac) vyššia ako u nás. Liter benzínu sa z pôvodnej ceny (leto 2008) 0,9 Eur vyšplhal na 1,5 Eur (cena 5.5.2010).

V Grécku sa platí mýtne a denná cesta do práce a späť vyjde Zuzkinho manžela (okrem nákladov na palivo) 5 Eur. Malý nákup v potravinách podľa Zuzky nevyjde pod 20 Eur. Návšteva u detského lekára stojí 50 Eur.

Toto všetko musia Gréci poplatiť z týchto peňazí: 

Zuzkin manžel je vysokoškolsky vzdelaný, pracuje v manažérskej pozícii a pri týchto nákladoch zarobí 2000 eur mesačne. Podľa Zuzky však 30 percent manželovho platu zhltnú odvody a dane.  Zamestnanci v štátnej správe zarábajú 2500 3000 Eur (podľa TA3).

Minimálna mzda v Grécku predstavuje 700 eur (u nás je to asi 300).

Priemerný starobný dôchodok v Grécku je asi 600 eur (na Slovensku 350).

Mamičky v Grécku dostávajú menej ako tie slovenské

Ako sa stará štát o ženy na materskej dovolenke? "Prídavky na deti majú nižšie. Keď som bola na sociálke na Slovensku, zisťovali, či mi treba doplácať, keďže manžel je Grék. Suma bola nižšia ako na Slovensku. Trojročná materská v Grécku neexistuje," hovorí Zuzana.

Akí sú podľa Zuzky Gréci?

„Nemám dojem z Grékov, že by boli leniví. Majú jednoducho iný životný štýl ako ľudia na Slovensku, pre ktorých je napríklad poobedňajšia siesta zhruba od 14.00 do 17.00 nepredstaviteľná,“ uvádza Zuzana, ktorá dodáva, že pracovná doba je v Grécku o to dlhšia, vracia sa domov okolo ôsmej večer. 

Služby sú podľa Zuzky na vyššej úrovni ako na Slovensku. „Obsluha v reštaurácii alebo kaviarni prívetivá, v obchode má človek pocit, že predavačky a predavačov neotravuje tak, ako sa to mnohokrát stáva na Slovensku. Vychádzajú zákazníkovi v ústrety, pretože chcú aby sa vrátil... . Ak však s niečím nesúhlasia, dávajú to najavo. Zvyčajne sú to pokojné protesty, obmedzujú len dopravu, obchody sú na tej ulici zvyčajne zatvorené. Ak sa k tomu pripletú radikáli tak ako včera, končí to veľkými škodami,“ vyjadruje sa Zuzka k momentálnym nepokojom, ktoré zmietajú hlavným mestom Grécka Aténami.

Mal to byť pokojný protest proti sociálnej reforme, o ktorej má dnes rokovať parlament,“ dodáva.

Demonštrácie si vyžiadali už tri obete

Demonštrácie v Aténach a Solúne sprevádzajú násilnosti a strety s políciou. Demonštranti rozbíjajú výklady, hádžu zápalné fľaše na obchody a banky, zapaľujú odpadkové nádoby a hádžu kamene a dlažobné kocky do policajtov. Bezpečnostné sily v oboch mestách už museli niekoľkokrát zasiahnuť slzotvorným plynom.

Skupiny protestujúcich sa neustále snažia preniknúť do budovy parlamentu, ktorý má vo štvrtok hlasovať o vládou schválenom balíčku úsporných opatrení. Nad centrom Atén sa podľa svedkov vznášajú kúdoly dymu. Demonštrácie si vyžiadali už tri obete.

Grécky premiér Jorgos Papandreu odsúdil "vraždu" troch zamestnancov banky, ktorí zahynuli v horiacej budove podpálenej počas protestov v Aténach.

Papandreu prisľúbil, že tých, čo sú zodpovední za usmrtenie troch ľudí, čaká dolapenie a súd. Grécky premiér vo svojom vystúpení v parlamente uviedol, že "demonštrácia je jedna vec, ale vražda je niečo celkom iné".

Najčítanejšie správy