Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
436. deň na Ukrajine: Wagnerovci chcú dobiť Bachmut do 9. mája
Zdielať na

436. deň na Ukrajine: Wagnerovci chcú dobiť Bachmut do 9. mája

KYJEV / Veľmi výbušná atmosféra panuje v tejto chvíli v ukrajinskom meste Bachmut. Štátna tajomníčka ukrajinského ministerstva obrany vyhlásila, že do mesta prúdia jednotky Wagnerovcov z celého frontu. Chcú ho totiž dobyť pred 9. májom, kedy budú Rusi oslavovať víťazstvo v druhej svetovej vojne. Šéf Wagnerovcov Prigožin zverejnil v krátkom slede dva dramatické video odkazy. V prvom ukazuje telá svojich mŕtvych bojovníkov a vyzýva na urýchlené dodanie munície. Ostro pritom útočí na ruského ministra obrany aj náčelníka generálneho štábu. V tom druhom už informuje o tom, že bez dodávok munície svoje jednotky 10. mája stiahne do tyla.

​K Wagnerovcom sa pridal aj "Mäsiar z Mariupola"

O stupňujúcom sa napätí v ruských silách svedčí aj dnešná informácia o tom, že k nespokojným Wagnerovcom sa pridal ruský generál-plukovník Mizincev. Ten minulý rok riadil dobýjanie Mariupola a za svoje činy si vyslúžil prezývku "Mäsiar z Mariupola". U Wagnerovcov bude pôsobiť ako zástupca veliteľa. Ukrajinské vzdušné sily informovali o zostrelení vlastného dronu nad Kyjevom. Nad strojom totiž stratili kontrolu. Zlikvidovali ho, aby zabránili neželaným komplikáciám. V ropnej rafinérii v ruskom Krasno-darskom regióne vypukol druhý deň po sebe požiar. Opäť ho spôsobil útok ukrajinského dronu. Ruské okupačné úrady dnes oznámili, že plánujú odsunúť z obsadenej časti Záporožskej oblasti 70-tisíc civilistov.

Ruská okupačná správa nariadila evakuáciu obcí pri fronte v Záporožskej oblasti

Ruská okupačná správa Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadila v piatok, 5. mája, evakuáciu rodín s deťmi a starších obyvateľov z dovedna 18 tamojších obcí a miest na frontovej línii. Dôvodom je údajné zintenzívnenie ostreľovania zo strany Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
"V posledných dňoch zintenzívnil nepriateľ ostreľovanie obcí v blízkosti frontovej línie," napísal na sociálnych sieťach šéf ruskej okupačnej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij.

"Prijal som preto rozhodnutie evakuovať najskôr deti s rodičmi, starších ľudí, invalidov a nemocničných pacientov," uviedol. Dodal, že táto "dočasná evakuácia" sa týka 18 obcí a miest vrátane Enerhodaru, pri ktorom a nachádza aj Záporožská atómová elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe. Ruské sily obsadili ZAES vlani, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Elektráreň leží neďaleko súčasnej frontovej línie bojov, čo vyvoláva medzinárodné obavy. V jej blízkosti totiž takmer nepretržite dochádza k ostreľovaniu, z ktorého sa navzájom obviňujú Kyjev aj Moskva.

Ukrajinská armáda sa už celé mesiace chystá na svoju dlho očakávanú protiofenzívu, ktorej cieľom má byť oslobodenie okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny. Podľa niektorých analytikov pritom svedčia ukrajinské útoky v ostatných dňoch o tom, že protiofenzíva sa už čoskoro začne.

Na útok proti Kremľu budeme reagovať konkrétnymi krokmi, tvrdí Lavrov

Stredajší incident s dronmi v Kremli bol nepriateľským činom a Rusko naň bude reagovať prijatím konkrétnych krokov. Vyhlásil to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP a denníka The Guardian. "Je to jasný nepriateľský čin a je jasné, že kyjevskí teroristi ho nemohli podniknúť bez vedomia svojich pánov," uviedol Lavrov pričom tým odkazoval na Washington. "Budeme reagovať konkrétnymi krokmi," dodal.

Podľa Lavrova by sa po tomto útoku každá krajina, ktorá rešpektuje samú seba, mala zdržať rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
"Myslím si, že by sme nemali čakať na nijaké ďalšie incidenty a provokácie... Vidíme, že rastie uvedomenie, že takéto problémy nemožno urovnať na kontaktnej línii v Donbase. Myslím si, že každému je jasné, že to, čo sa deje, je geopolitické. Kým nevyriešime hlavný geopolitický problém, ktorým je túžba Západu udržať svoje hegemóniu a diktovať všetkým svoju vôľu, tak nevyriešime žiadnu krízu nikde inde (vo svete)," uviedol šéf ruskej diplomacie.

Rusko tvrdí, že Ukrajina v noci na stredu podnikla "teroristický útok", keď proti Kremľu v centre Moskvy údajne vyslala dve bezpilotné lietadlá. Moskva to označila za teroristický útok a pokus o vraždu ruského prezidenta Vladimira Putin. Kyjev tieto tvrdenia poprel a Biely dom ich označil za klamstvo.

Útok dronu spôsobil ďalší požiar v ropnej rafinérii v Rusku, píše TASS

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij v ruskom Krasnodarskom kraji, je to už druhý prípad v tomto týždni. Oznámila to ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na záchrannú službu. Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska pri Azovskom mori. Správy o útokoch bezpilotných lietadiel na rôzne ruské ciele alebo incidentoch na železnici prichádzali aj v minulých dňoch.

"Bezpilotné lietadlo zaútočilo na územie ropnej rafinérie v Ilskom, čo spôsobilo požiar na ploche 60 metrov štvorcových. Otvorený oheň je v súčasnosti uhasený," povedal nemenovaný zdroj z ruskej záchrannej služby. Podľa úradu pre mimoriadne situácie sa oheň podarilo uhasiť ešte pred príchodom hasičov a nikto nebol zranený.

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij tiež o deň skôr, vtedy sa tam podľa ruskej agentúry vznietila nádrž s ropnými produktmi. Z Ruska v posledných dňoch prišli správy o útokoch dronov aj z ďalších miest.

Útoku na ruskú infraštruktúru v súčasnosti pribúda, poznamenala už skôr agentúra AFP. Upozornila, že sa ich počet zvýšil v čase, keď Kyjev uvádza, že dokončuje prípravy na protiofenzívu proti ruským silám. Ukrajina sa ale k žiadnemu z týchto úderov oficiálne neprihlásila.

V stredu okrem toho Moskva obvinila Ukrajinu z dronového útoku na rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli, čo vzápätí Kyjev poprel. Podľa analytikov vrátane spolupracovníkov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ale v tomto prípade mohlo nálet dronov zinscenovať Rusko, aby zvýšilo záujem Rusov o vojnu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy