Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
435. deň na Ukrajine: Ukrajinci už zrejme začali s protiofenzívou, tvrdí šéf vagnerovcov
Zdielať na

435. deň na Ukrajine: Ukrajinci už zrejme začali s protiofenzívou, tvrdí šéf vagnerovcov

UKRAJINA / Ruské sily vyslali počas uplynulej noci ďalšiu vlnu kamikadze dronov a rakiet na ukrajinské mestá. Tie, ktoré smerovali na Kyjev zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Explózie hlásili aj zo Slovjanska, Kramatorska, či Odesy. Tam dopadli tri drony na školské internáty. Mali na sebe nápisy "Za Moskvu" a "Za Kremeľ". Aj ukrajinská armáda útočí dronmi na ruské strategické vojenské ciele. Spôsobili nimi požiare v ropných rafinériách v Krasnodarskom aj Rostovskom kraji v Rusku. Zo zodpovednosti za stredajší dronový útok na Kremeľ obvinilo Rusko tentoraz Spojené štáty. Tie obvinenia popreli. Čoraz viac analytikov sa prikláňa k názoru, že išlo o cynickú ruskú propagandu a fingovaný ruský útok pod falošnou vlajkou.

Protiofenzíva Ukrajincov sa zrejme už začala, tvrdí šéf vagnerovcov Prigožin

"Ukrajinské ozbrojené sily už zrejme začali svoju dlho očakávanú protiofenzívu," uviedol v stredu, 3. mája, šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. "Ukrajinci majú nekonečné množstvo vojakov a munície," napísal na platforme Telegram. Prigožinovo vyhlásenie nebolo potvrdené z iných zdrojov a ruské ministerstvo obrany ho nekomentovalo. Ukrajinský generálny štáb v stredu večer informoval len o pokračujúcich ťažkých bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut, kde sú nasadené aj jednotky vagnerovcov. Prigožin predtým hovoril o veľkých stratách v radoch svojich bojovníkov v Bachmute a obvinil vedenie v Moskve, že jeho vojakov necháva "hladovať bez munície".

Už dlhšiu dobu avizovaná ukrajinská jarná protiofenzíva, bude mať za cieľ oslobodiť ruskými jednotkami okupované oblasti na východe a juhu Ukrajiny. Vedenie ukrajinských ozbrojených síl ale o nej ani o čase a mieste jej spustenia neposkytuje žiadne informácie.

Zelenskyj: Ukrajina vie, že počas vojny s Ruskom sa nestane členom NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok, 4. mája, počas návštevy v Haagu vyhlásil, že Ukrajina si je vedomá toho, že nebude môcť vstúpiť do NATO, kým bude bojovať s Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP. "Sme realisti - vieme, že počas vojny nebudeme v NATO," povedal Zelenskyj po stretnutí s premiérmi Holandska a Belgicka - Markom Ruttem a Alexandrom De Croom, ktoré sa uskutočnilo v sídle Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu.

Zelenskyj však súčasne dodal: "Chceme ale dať veľmi jasný signál, že po vojne budeme v NATO." Ukrajina zintenzívnila volanie po rýchlom členstve v NATO po spustení ruskej invázie vo februári 2022. "V integrácii do aliancie vidí totiž jedinú skutočnú záruku svojej bezpečnosti," konštatovala tento týždeň vo svojej správe agentúra DPA. Podľa diplomatických zdrojov z prostredia NATO bude skutočný pokrok v otázke členstva Ukrajiny možný až vtedy, keď vyjde ako víťaz z vojny s Ruskom. Aliancia sa už potom nebude musieť báť toho, že sa prijatím Ukrajiny stane priamym účastníkom vojny. 

USA odmietajú svoju účasť na útoku dronmi na Kremeľ

Biely dom poprel akúkoľvek účasť na údajnom útoku dronmi na Kremeľ. Reagoval takto na tvrdenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý Washington obvinili, že navádzal Ukrajinu na útok. "Nemáme s tým nič spoločné," povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v televízii MSNBC. "Peskov klame," dodal. Kirby v stredajšom rozhovore pre MSNBC zopakoval, že Washington nepodporuje ani neschvaľuje útoky Ukrajiny mimo jej hraníc.

Rusko tvrdí, že Ukrajina v noci na stredu uskutočnila "teroristický útok", keď nad Kremeľ v centre Moskvy údajne vyslala dve bezpilotné lietadlá. Cieľom bolo zabiť ruského prezidenta Vladimira Putina. Kyjev tieto tvrdenia rozhodne poprel. Peskov, ktorý je roky Putinovým hovorcom, vo štvrtok, 4. mája, okrem toho vyhlásil, že "rozhodnutia o takýchto útokoch sa neprijímajú v Kyjeve, ale vo Washingtone". Uviedol tiež, že snahy Kyjeva a Washingtonu popierať akúkoľvek zodpovednosť (v súvislosti s útokom) sú úplne smiešne. "Rozhodnutia o takýchto útokoch sa neprijímajú v Kyjeve, ale vo Washingtone. Kyjev len robí to, čo od neho chcú," dodal Peskov.

Berlínska polícia vyšetruje únik utajených podrobností o návšteve Zelenského

Polícia v nemeckej metropole Berlín vo štvrtok, 4. mája, oznámila, že vyšetruje okolnosti úniku utajovaných informácií o možnej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku do médií. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu agentúry AFP. "Vyšetrovanie sa začalo "vo veci podozrenia z vyzradenia utajovaných skutočností... v súvislosti s možnou návštevou hlavy štátu," uviedla polícia vo vyhlásení.

Miestne bulvárne noviny B.Z. v stredu informovali, že polícia v Berlíne sa pripravuje na návštevu Zelenského, ktorá sa má uskutočniť v polovici mája. Berlínska polícia potvrdila, že vyšetrovanie sa týka daného článku v B.Z., ktorý podľa nej obsahuje "utajované podrobnosti" o prípravách Zelenského návštevy. "Berlínska polícia nikdy oficiálne neposkytla žiadne informácie, ktoré by ohrozili návštevu," píše sa ďalej vo vyhlásení. Tlačové oddelenie berlínskej polície ale v reakcii na článok B.Z. prípravy na plánovanú návštevu potvrdilo, pripomenula AFP. "Považujem za neúnosné, že jediný zamestnanec takýmto hanebným spôsobom poškodí povesť berlínskej polície na domácej i medzinárodnej úrovni," uviedla v stanovisku berlínska policajná prezidentka Barbara Slowiková. "Viem si to vysvetliť len tak, že táto osoba si neuvedomila dôsledky svojho konania," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy