Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rusko zaútočilo dronmi na Kyjev. Zelenskyj v tom čase odišiel do Haagu
Zdielať na

Rusko zaútočilo dronmi na Kyjev. Zelenskyj v tom čase odišiel do Haagu

KYJEV/ODESA / Rusko v noci zaútočilo dronmi Šáhed-136 na ukrajinskú metropolu a Odeskú oblasť. Väčšinu z nich zachytila ukrajinská protivzdušná obrana. Zrútené trosky dronov zničili v metropole na viacerých miestach zaparkované autá a cestu. Útok Rusko podniklo v čase, keď prezident Zelenskyj odcestoval na návštevu Medzinárodného súdu v Haagu.

Obyvatelia Kyjeva na nočnej oblohe opäť sledovali iskrenie. Intenzívne útoky na metropolu trvajú od začiatku mája, mnohí obyvatelia sa opäť ukrývajú v metre. V Odeskej oblasti sa tri drony vyslané Ruskom zrútili na internát školy a spôsobili tam rozsiahly požiar. Vážna situácia zostáva v Chersone. 3. mája tam pri ruskom útoku zahynulo až 23 civilistov a ukrajinské jednotky tam pripravujú protiofenzívu. Z mesta sa pokúšajú evakuovať stovky obyvateľov ešte pred ohláseným zákazom vychádzania.

Dronovým útokom čelí aj Rusko

V Krasnodarskom kraji sa po nálete štyroch ukrajinských dronov vznietila skoro ráno ropná rafinéria. Ukrajinské úrady popreli útok na rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa viacerých analytikov išlo o kompromitujúcu vojenskú akciu Ruska. "Ukrajina s tým útokom nemá nič spoločné, zorganizovalo ho Rusko," vyjadril sa bývalý ruský zákonodarca Ilya Ponomarjov.

Ukrajinský prezident v Haagu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko pred obedom pricestoval na návštevu Holandska. Medzi prvými v krajine navštívil sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu. Práve tento súd vyšetruje možné vojnové zločiny spáchané na Ukrajine a tiež vydal medzinárodný zatykač na prezidenta Vladimira Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí.

Zelenskyj v Haagu žiadal vytvorenie špeciálneho tribunálu pre ruskú agresiu na Ukrajine. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a stanice BBC. "Toto je trestný čin agresie, začiatok zla, počiatočný zločin," povedal Zelenskyj v prejave na pôde Medzinárodného trestného súdu. Žiadal vytvorenie tribunálu pre vojnové zločiny a pripomenul norimberský proces s predstaviteľmi nacistického Nemecka po druhej svetovej vojne. Len takýto tribunál bude podľa jeho slov schopný vyvodiť zodpovednosť za tieto zločiny. Takisto uviedol, že súčasný systém medzinárodného práva má nedostatky.

Zelenskyj sa v úvode prejavu v angličtine poďakoval za pozornosť a rešpekt prejavený jeho krajine. Prítomní si minútou ticha uctili pamiatku ľudí, ktorí počas invázie prišli o život. Prezident Ukrajiny pripomenul útoky v Donbase, ľudí zabitých počas okupácie mesta Buča, väzňov mučených po zajatí Rusmi či všetky mestá bombardované Ruskom, napísala BBC na svojom webe. Rusko podľa Zelenského len v apríli spáchalo viac než 6 100 vojnových zločinov, ktoré spôsobili smrť 207 ukrajinských civilistov vrátane 11 detí. Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin si za trestné činy zaslúži byť postavený pred súd v hlavnom meste medzinárodného práva, ako označil Haag. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy