Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Korunovácia Karola III. Ako bude prebiehať a v čom sa bude líšiť?
Zdielať na

Korunovácia Karola III. Ako bude prebiehať a v čom sa bude líšiť?

LONDÝN / Korunovácia britského panovníka Karola III. sa už nezadržateľne blíži. Túto historickú udalosť Briti naposledy zažili pred sedemdesiatimi rokmi, keď na trón zasadla kráľovná Alžbeta II.

V sobotu, 6. mája, Spojené kráľovstvo zažije slávnostnú korunováciu kráľa Karola III. a kráľovnej manželky Kamily. Ako bude vyzerať a v čom bude iná oproti slávnostnému uvedeniu na trón kráľovnej Alžbety II. ?

Kadiaľ povedie trasa korunovačného sprievodu, ale aj životné míľniky kráľa Karola III, či rodokmeň kráľovskej rodiny, to všetko a ešte omnoho viac sa dozviete v rozhovore s Máriou Ölvedyovou a Brunom Ciberejom:

Priamy prenos z korunovácie Karola III. 

Priamy prenos z korunovácie ponúkne v sobotu po 11:00 spravodajská televízia JOJ 24. V rámci štvorhodinového vysielania sa z Londýna prihlási reportérka Lenka Ježová a tešiť sa môžete aj na rozhovor s britským veľvyslancom Nigelom Bakerom. O všetkom vás budeme informovať aj na našom spravodajskom webe noviny.sk.

Prezidentka SR odchádza do Londýna na korunováciu britského kráľa Karola III.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok, 5. mája, odchádza do Londýna. Slovenskú republiku tam bude zastupovať na sobotňajšej korunovácii britského kráľa Karola III. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. "Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola," skonštatovala hlava štátu.

Prezidentku bude na pozvanie kráľovského dvora sprevádzať jej partner Juraj Rizman. V piatok podvečer sa v Buckinghamskom paláci zúčastnia na slávnostnej recepcii podávanej kráľom Karolom III., ktorá sa koná pri príležitosti jeho korunovácie. Korunovácia sa bude konať v sobotu vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Korunovácia už klope na dvere

Fanúšikovia kráľovskej rodiny sa tešia na túto veľkolepú udalosť - dôkazom toho sú aj ľudia, ktorí sa v blízkosti Buckinghamského paláca rozhodli kempovať. Pri príležitosti korunovácie, úrady v Londýne dokonca vysvietili jednu z najznámejších pamiatok - Big Ben. Na veži sa striedali predovšetkým farby vlajky Spojeného kráľovstva - teda modrá a červená.

Pozvaní sú aj zástupcovia iných cirkví, panovníci či zahraniční hostia

Korunovácie Karola III., ktorý je hlavou anglikánskej cirkvi, sa zúčastnia aj predstavitelia iných cirkví. Ceremónie sa zúčastnia aj iní panovníci, napríklad španielsky kráľ Felipe s kráľovnou Letiziou. Na korunovácii bude aj slovenské zastúpenie - pozvaná bola prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom.

Sprievodca korunováciou britského kráľa Karola III.

1. Korunovačný sprievod

Formálne oslavy sa začnú sprievodom z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva. Pozdĺž trasy budú vyhradené miesta pre návštevníkov, odkiaľ budú môcť sledovať sprievod. Verejnosť sa zhromaždí na známych londýnskych uliciach The Mall a Whitehall. Takzvané "viewing areas" otvoria o šiestej ráno britského času (7:00 SELČ). Následne budú ľudia presmerovaní k premietacím plochám, kde budú sledovať priebeh korunovácie.

2. Korunovačná ceremónia kráľa Karola III.

Korunovačná ceremónia vo Westminsterskom opátstve sa začne o 11.00 h miestneho času (12:00 SELČ) a potrvá približne dve hodiny. Obrad vo Westminsterskom opátstve povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí – predstavenia kráľa, zloženia prísahy, pomazania, investitúry a nasadenia koruny, intronizácie a prijímania sľubov vernosti. Následne bude korunovaná kráľovná-manželka Kamila.

Predstavenie kráľa
V strednej časti Westminsterského opátstva, ktoré je postavené na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol predstavený ľudu. Postaví sa k 700 rokov starej korunovačnej stolici a postupne sa čelom otočí na štyri strany kríža, ktorý vytvárajú chrámové lode. Následne ho vyhlásia za "nesporného kráľa" krajiny. Táto tradícia siaha do čias Anglov a Sasov a je spojená s procedúrami Witanu, rady starších, ktorá slúžila ako poradný orgán kráľov.

Prísaha
Pred zložením prísahy arcibiskup Welby uzná zastúpenie viacerých vierovyznaní v Spojenom kráľovstve a za anglikánsku cirkev prisľúbi, že sa bude usilovať o zabezpečenie podmienok, aby veriaci z rozličných náboženstiev mohli slobodne praktizovať svoju vieru. Následne vyzve kráľa, aby zložil prísahu.
Zákon z roku 1688 vyžaduje od kráľa prísahu, v ktorej sa zaväzuje vládnuť podľa zákona a podporovať anglikánsku cirkev. Jednotlivé časti prísahy sú sformulované do otázok, na ktoré bude Karol odpovedať s rukou položenou na Biblii. Kráľ okrem toho zloží ešte jednu prísahu, v ktorej sa vyhlási za "verného protestanta".

Pomazanie
Z kráľa snímu korunovačné rúcho a posadí sa korunovačnú stolicu. Canterburský arcibiskup následne urobí špeciálnym korunovačným olejom kráľovi na hlavu, hruď a ruky krížik. Pomazanie má poukázať na svetské i duchovné postavenie vládcu, ktorý je zároveň hlavou anglikánskej cirkvi.
Kráľ bude mať počas pomazania oblečenú len jednoduchú bielu košeľu, čím dá najavo, že pred Boha predstupuje ako jeho služobník.
Pomazanie prebehne za plátnom, keďže tento okamih sa považuje za najposvätnejšiu časť celého obradu.

Investitúra
Panovník najskôr dostane do rúk korunovačné insígnie vrátane kráľovského jablka, korunovačného prsteňa či žeziel s krížom a holubicou. Následne arcibiskup Welby položí Karolovi na hlavu korunu svätého Eduarda. Kráľ ju bude mať v tejto chvíli na hlave prvý a posledný raz v živote. Zároveň sa na dve minúty rozozvučia zvony Westminsterského opátstva, zaznejú fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpália slávnostné delostrelecké salvy.

Intronizácia a skladanie sľubov vernosti
V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Tento rituál má korene v dávnych korunováciách, keď kráľa korunovali na vŕšku a následne ho vyzdvihli šľachtici na plecia, aby ho mohli všetci vidieť.

Po usadení sa na trón tradične vzdávajú kráľovi hold ostatní členovia kráľovskej rodiny a iní šľachtici tak, že mu prisľúbia vernosť a pobozkajú pravú ruku. Jediným kráľovským vojvodom, ktorý si pred panovníka v sobotu kľakne a sľúbi mu vernosť, bude následník trónu, Karolov syn princ William.

Sľub vernosti tentoraz nebudú skladať ďalší šľachtici. Namiesto toho arcibiskup po prvýkrát vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí budú obrad sledovať prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu. Podľa organizátorov ide o dôležitú zmenu v korunovačnej tradícii.

3. Korunovácia Kamily

Po vzdaní úcty kráľovi prebehne pomazanie, korunovácia a intronizácia kráľovnej-manželky Kamily. Pôjde o jednoduchší obrad, kráľovná-manželka nebude skladať ani prísahu. Jej pomazanie neprebehne v skrytosti ako v prípade kráľa. Na hlavu jej arcibiskup položí korunu kráľovnej Márie. Je to po prvýkrát, čo na korunováciu kráľovnej-manželky nevyrobili novú korunu, ale použijú doterajšiu.

4. Záver obradu a odchod

Na záver obradu prijmú Karol s Kamilou eucharistiu. Potom sa postavia zo svojich trónov a prejdú do Kaplnky svätého Eduarda, ktorá sa nachádza za hlavným oltárom. Tu Karolovi snímu korunu svätého Eduarda a na hlavu mu položia britskú imperiálnu korunu, ktorú bude mať aj počas sprievodu smerujúceho späť do Buckinghamského paláca.

5. Prelet nad Buckinghamským palácom

Na záver kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall. Nebolo však potvrdené, ktorí členovia kráľovskej rodiny sa k nim pridajú. Budú však svedkami ukončenia verejných osláv korunovácie. Prelet lietadiel bude trvať šesť minút a zúčastnia sa ho príslušníci armády, Kráľovského námorníctva a Kráľovského letectva. Vyvrcholí ukážkou Červených šípov.

Sobotňajšia korunovácia nebude poslednou, tvrdia odborníci

Britská profesorka Pauline Maclaranová pochybuje, že sobotňajšia korunovácia kráľa Karola III. bude poslednou v histórii Spojeného kráľovstva. Ako uviedla v rozhovore pre TASR, monarchia pravdepodobne ešte nejaký čas pretrvá aj vďaka následníkovi britského trónu, princovi Williamovi. "William a Kate sú stále veľmi populárni, takže budúcnosť je nimi a ich deťmi zjavne zaručená. V Spojenom kráľovstve zatiaľ nie je silné republikánske hnutie," skonštatovala profesorka marketingu a spotrebiteľského správania sa z londýnskej univerzity Royal Holloway a spoluautorka publikácie o britskej monarchii.

Šanca, že Karol III. abdikuje v prospech princa Williama, je podľa nej veľmi malá. Podobný názor má aj Jindřich Forejt, ktorý v rokoch 2004 – 2016 pôsobil ako riaditeľ odboru protokolu kancelárie českého prezidenta. "Je to otázka, ktorú si kladú asi všetci. Britská monarchia je však známa svojou stabilitou a panovníci prisahajú, že budú slúžiť do konca života, takže Karol III. pravdepodobne v prospech Williama neabdikuje," uviedol Forejt. Tiež si myslí, že monarchia tak ľahko neskončí. Ako v tejto súvislosti poznamenal, britská monarchia sa v priebehu stáročí dokázala veľmi dobre, rýchlo a flexibilne prispôsobiť historickým okolnostiam i modernizácii. Hoci rodinný spor po rozhodnutí princa Harryho odhaliť niektoré rodinné tajomstvá v knihe Náhradník poškodil reputáciu kráľovskej rodiny, ľudia sa proti kráľovi neobrátili. Naopak, v súčasnosti v dôsledku toho získal skôr sympatie, podotkla Maclaranová.

Podľa Maclaranovej sa ľudia v Británii tešia na korunovačný víkend a možnosť stretnúť sa s priateľmi. "Mnohí budú, samozrejme, dúfať, že sa zúčastnia na podujatiach, aby boli súčasťou histórie. Mnohým ďalším v skutočnosti na kráľovskej rodine nezáleží, ale sú radi, že majú dovolenku a zámienku na trochu zábavy," priblížila atmosféru v britskej metropole pre TASR.

Čo sa týka budúcnosti monarchie, je známe, že Karol III. má v úmysle znížiť náklady na chod kráľovskej inštitúcie i oficiálny počet členov kráľovskej rodiny. Profesorka sa domnieva, že v budúcnosti môže preto smerovať k neformálnejšiemu modelu monarchie podobne ako Škandinávii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy