Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kým proti kovidu sme sa očkovali vo veľkom, iné očkovania odmietame
Zdielať na

Kým proti kovidu sme sa očkovali vo veľkom, iné očkovania odmietame

BRATISLAVA / Kým počas pandémie kovidu sme videli ľudí v ťažkom stave, napojených na pľúcnu ventiláciu, iným ochoreniam pacientov vo vážnom stave sa taká veľká pozornosť nevenuje. Na mysli máme ochorenia ako sú záškrt, tetanus či osýpky. Odborníci preto upozorňujú na to, že kým mnohí si dali vakcínu proti kovidu, očkovanie napríklad proti osýpkam naberá nebezpečne klesajúci trend.

"Keď prišla do nejakej obce napríklad epidémia osýpok, tak to šlo jedno dieťa za druhým. Nebolo neobvyklé, že jedna rodina prišla aj o dve - tri deti naraz," priblížila genealogička Alica Jančoková, ktorá aj podľa údajov z matrík rekonštruuje histórie rodín zo Slovenska. Zlepšenie hygieny, zdravotnej starostlivosti a hlavne očkovanie prinieslo zmenu, na druhej strane je práve tento efekt podľa odborníkov jeden z dôvodov prečo rodičia odmietajú povinné očkovanie detí.

Potom, čo hlavný hygienik upozornil, že zaočkovanosť proti osýpkam má klesajúci trend, sa nám ozvala rodina, v ktorej počas komunizmu zomrelo dievča niekoľko rokov po prekonaní osýpok. Niekoľko rokov po prekonaní osýpok sa totiž môže objaviť subakútna sklerotizujúca panencefalitída. "Babkina 9-ročná dcéra zomrela na komplikáciu šesť rokov po prekonaní osýpok. Dostala najhoršiu zo všetkých komplikácií - spôsobuje hroznú smrť a utrpenie. Dochádzalo k strate reči, videnia, ku kŕčom, mala nekoordinované pohyby a plakala, mala epileptické záchvaty. Telo bolo neskôr neprirodzene ohnuté, potom došlo k ochrnutiu. Po dvoch rokoch dievčatko zomrelo," priblížila diváčka.

Komplikácií môže byť viac. Odborníčka prirovnáva riziko degeneratívneho ochorenia mozgu po prekonaní osýpok oproti riziku nežiadúcich účinkov vakcíny. "V tej skupine detí, čo mali osýpky, sa vyskytuje jedna komplikácia na niekoľko tisíc. Komplikácií po očkovaní nastanú v jednom z 10 až 100 tisíc prípadov," uviedla Mária Štefkovičová, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu. 

Choroby, z ktorých mali naši prarodičia strach úplne nezmizli. V dospelosti sa preočkováva vakcínou proti tetanu a tiež záškrtu, pre budúcich rodičov odporúčajú preočkovať sa vakcínou, ktorá je aj proti čiernemu kašľu. "Ak sa tehotnej žene dvihnú hladiny protilátok, ona ich potom predá svojmu dieťaťu a to je potom chránené tie prvé tri mesiace, kým sa začne očkovať." uzavrela Štefkovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy