Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záujem o kúpu nehnuteľností stále klesá. Oplatí sa čakať na nižšie ceny?
Zdielať na

Záujem o kúpu nehnuteľností stále klesá. Oplatí sa čakať na nižšie ceny?

BRATISLAVA / Vysoká inflácia a rýchlo rastúce úrokové sadzby sa naplno prejavili už aj na nižšom záujme o kúpu nehnuteľnosti. Zaobstarať si vlastné bývanie si bude môcť dovoliť čoraz menej ľudí. Lenže vyčkávanie na ešte nižšie ceny sa vám nemusí vyplatiť.

Ceny nehnuteľností síce začali klesať, napriek tomu sú však stále o takmer 2 % drahšie ako na začiatku minulého roka. Chlieb sa začal lámať v jeho polovici s postupným nárastom úrokových sadzieb, čo si odniesli najmä menšie byty. „Tým pádom sa zvýšili aj náklady domácností na prípadné čerpanie hypotéky, respektíve mnohé domácnosti sa k čerpaniu hypotéky ani len nedostanú," priblížil Roman Vrbovský, analytik NBS pre cenu nehnuteľnosti. „Zaujímavosťou je najväčší cenový pokles pri 2-izbových bytoch, ktoré sú ako jediné medziročne lacnejšie," doplnil Marián Búlik, finančný expert pre OVB Allfinanz Slovensko.

V porovnaní so záverom minulého roka ceny začali klesať vo všetkých krajoch Slovenska. Zásadné zabrzdenie trhu sa najviac prejavuje v segmente novostavieb. „Podľa našich údajov sa v tretine nových rezidenčných projektov nepredal ani jeden byt, takáto situácia tu nebola za posledných 15 rokov," priblížila Janka Baťková Oravcová, realitná maklérka. Ponuka novostavieb je v porovnaní s vlaňajškom dvojnásobná a voľných je aktuálne vyše 3 200 bytov. No keďže sa veľmi nepredáva, developeri takmer zastavili výstavbu nových projektov. 

Iná je situácia pri starších nehnuteľnostiach, kde sa môžu zľavy pohybovať až do 20 %. „Tu záleží na tom, ako veľmi sa predávajúci ponáhľajú byt predať. Ak ich topánka príliš tlačí, sú ochotní ísť s cenou nižšie, mnohí však čakajú, že ceny začnú opäť rásť," doplnila Baťková Oravcová. Nateraz sa zdá, že kým úroky nezačnú opäť klesať, zlacňovanie nehnuteľností bude ešte nejaký čas pokračovať. „Je však málo pravdepodobné, že by tento rok pokles dosiahol medziročne viac ako 10 %," uviedol Búlik. „To, čo môže približovanie do novej rovnováhy urýchliť, je rast miezd v prípade, že bude aj naďalej pozitívne prekvapovať," uzavrel Vrbovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy