Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
New York vraj čelil útokom od 11. septembra až 9-krát
Zdielať na

New York vraj čelil útokom od 11. septembra až 9-krát

Zdroj: TASR/Interservices Public Relations

"New York je vždy cieľom," povedal profesor Joseph King, odborník na terorizmus z fakulty trestného práva Johna Jaya.

Od útoku na "dvojičky" z 11. septembra 2001 bolo v New Yorku plánovaných najmenej deväť teroristických útokov. Útočníci dúfali, že vyhodia do vzduchu Brooklynský most, finančné inštitúcie, či vypustia kyanid do metra.

V obyvateľoch New Yorku to zanecháva pocit, že 11. september sa neskončil a práve pokračuje, pretože "tí ľudia sa vracajú", pričom sobotňajšia udalosť takéto pocity ešte upevnila.

Plány teroristov však zlyhali častejšie, než sa ich podarilo realizovať. Dymiace terénne auto s výbušninami nespôsobilo v sobotu nijaké škody. Newyorčania si ale kladú otázku - čo sa stane nabudúce, pripomína AP.

V roku 1993 sa uskutočnil prvý útok na Svetové obchodné centrum (WTC). Islamistickí extrémisti vtedy vyhodili v garáži do vzduchu prenajatú dodávku s priemyselným hnojivom, pričom zahynuli šiesti ľudia a viac ako 1000 bolo zranených.

"New York je vždy cieľom," povedal profesor Joseph King, odborník na terorizmus z fakulty trestného práva Johna Jaya. Upozornil na osobitné postavenie New Yorku vo svete kapitálu, a najmä západného kapitálu.

"Keď ľudia myslia na Spojené štáty, myslia na New York väčšmi ako na Washington," vysvetlil King. Dodal, že pre vyšetrovateľov je osamelý útočník jednou z najhorších šancí na odhalenie ešte pred realizáciou činu.

Osamelý útočník je niekto, kto pracuje bez komunikačných metód, ktoré často privedú úrady k dolapeniu sprisahancov. Tento typ človeka sa chytá mimoriadne ťažko, "hľadáte ihlu v kope sena", povedal profesor.

Situáciu ešte sťažuje, že druh bomby nájdenej v aute na Times Square nie je ťažké zhotoviť, mieni King s tým, že sa veľmi nelíšila od výbušnín, ktoré explodovali na konskom povoze na Wall Street pred 90 rokmi.

Výbušnina v aute Nissan Pathfinder pozostávala z lacne vyzerajúcich budíkov, spojených so 454-gramovou plechovicou s petardami. Očividne mali spôsobiť výbuch kanistier s benzínom a v reťazovej reakcii zapáliť propán.

V aute bolo priemyselné hnojivo, ale podľa expertov na výbušniny z newyorskej polície nešlo o dosť nestálu formu, aby explodovala ako hnojivo s takým obsahom dusičnanu amónneho, ktoré bolo použité pri predchádzajúcich teroristických útokoch.

Auto, kvôli ktorému v sobotu na 10 hodín uzavreli Times Square, sa objavilo na kontrolnom videu o 18.28 h. miestneho času. Pouličný predavač Duane Jackson naň upozornil policajta asi o dve minúty neskoršie.

Americký prezident Barack Obama v pondelok zatelefonoval Jacksonovi a vyjadril vďačnosť za to, že na dymiace auto upozornil úrady. Biely dom informoval, že Obama sa predavačovi poďakoval za jeho "bdelosť a rýchle konanie".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy