Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dalajláma sa ospravedlnil za incident v chráme, kde pobozkal na pery malého chlapca
Zdielať na

Dalajláma sa ospravedlnil za incident v chráme, kde pobozkal na pery malého chlapca

DHARAMSALA / Tibetský duchovný vodca dalajláma sa ospravedlnil za incident, pri ktorom pobozkal na pery maloletého chlapca. Chlapec sa dalajlámu pôvodne opýtal, či ho môže objať, načo ho duchovný vodca pozval na pódium v indickom chráme v Dharamsale. Pri krátkom rozhovore chlapca pobozkal na pery a neskôr vyplazil jazyk a chlapca vyzval, aby mu jazyk "ocucal". Informovala o tom v utorok 11. apríla agentúra AP.

Incident sa odohral vo februári pri stretnutí so stovkou indických študentov. 78-ročný dalajláma v reakcii na verejnú kritiku dnes vydal vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlňuje "chlapcovi i jeho rodine a tiež priateľom na celom svete, ktorým mohli (dalajlámove) slová ublížiť". "Jeho Sviatosť často hravo a nevinne zháňa ľudí, s ktorými sa stretáva, a to aj na verejnosti a pred kamerami. Je mu ľúto, že sa incident stal," stojí tiež vo vyjadrení tibetského duchovného vodcu.

Dalajláma bol na duchovného vodcu krajiny vysvätený vo svojich 15 rokoch, keď do Tibetu vtrhli vojská komunistickej Číny a napadnutá krajina potrebovala na čele posvätnú autoritu. V indickej Dharamsale žije v exile od roku 1959.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy