Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TV JOJ na Ukrajine: Čo robí vojna s deťmi?
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Čo robí vojna s deťmi?

KYJEV / Už viac ako rok žijú deti vo vojnovej Ukrajine v extrémne veľkom strese. Boja sa o život, prežívajú stratu svojich najbližších a tisícky z nich prišli aj o svojich kamarátov. Detstvo vo vojne, ale aj na úteku pred raketami, je podľa psychológov veľmi náročné. Túto ťažkú skúsenosť si navyše prenesú do svojich dospelých životov. Niektoré budú poznačené traumou z vojny už navždy.

24. februára 2022 behom okamihu stratili tisícky ukrajinských detí bezpečie domova, prišli o svoje hračky a kamarátov. Vojna deťom zobrala otcov, ktorí museli odísť na front, mnohé osireli. Podľa špecialistu na psychológiu osobnosti, vojna aj tým najmenším už viac ako rok prináša traumy, s ktorými sa budú vyrovnávať v dospelosti ťažko. 

"Už len ten nútený odchod ukrajinského otca do vojny je narušením tej citovej väzby. Dieťa je bez neho, nemôže s ním komunikovať a nevie, čo s ním je. Môže to atakovať jadrové presvedčenie, aký je tento svet zlý. Nadobudne presvedčenie, že tento svet je zlý, a v tomto môže žiť celý život," uviedol Michal Čerešník, špecialista na psychológiu osobnosti. Podľa neho deťom vo vojne veľmi pomáha, ak pri sebe majú milujúcu mamu či blízke osoby.

Prerušené väzby detí s ich rodičmi a najbližšími je len časť ich ťažkého života vo vojne. Už rok sa nemôžu vzdelávať v bezpečnom prostredí, čo podľa Detského fondu Unicef vážne ohrozuje celú jednu generáciu. "Školy i vzdelávacie zariadenia majú pre deti zásadný význam a poskytujú im pocit poriadku a bezpečnosti. Vynechanie výučby môže mať doživotné následky," informoval Áziu Afšan Chán z Unicef.

Po mnohých deťoch ukrajinské úrady pátrajú dodnes. Ukrajinská prokuratúra podozrieva Rusko z násilných deportácií detí pre adopciu do ruských rodín. Vysoký komisár OSN pre utečencov Filipo Grandi na nedávnej návšteve Ukrajiny hovoril o tom, ako Rusi berú deti z vojnových zón. "Dohovor o právach dieťaťa hovorí jasne, takýto postup je neakceptovateľný," uviedol Grandi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy