Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najhoršia lavína posledných rokov si vyžiadala 6 obetí
Zdielať na

Najhoršia lavína posledných rokov si vyžiadala 6 obetí

LYON / Nedeľňajší (9. apríl) zosuv lavíny v Hornom Savojsku vo francúzskych Alpách si vyžiadal šesť obetí. Piatu obeť našli horskí záchranári v nedeľu neskoro večer, šiestu v pondelok dopoludnia. Ide o jedno z najhorších lavínových nešťastí vo francúzskych Alpách za posledné roky.

Piatou obeťou zosuvu lavíny na ľadovci v masíve Mont Blanc pri obci Contamines-Montjoie blízko talianskych hraníc je 39-ročná žena. Šiestou obeťou je pravdepodobne partner tejto ženy, uviedla miestna prokurátorka Karline Bouissetová.

Už v nedeľu našla záchranná služba krátko po zosuve lavíny štyroch mŕtvych. Dvaja z nich boli miestni horskí lídri. Osem ľudí vyviazlo z nešťastia bez zranení a jeden človek bol hospitalizovaný. Podľa vyšetrovateľov prekvapil zosuv lavíny tri skupiny lyžiarov. Podľa francúzskych médií mali obete medzi 20 a 40 rokov a pochádzali z rôznych francúzskych miest.

V oblasti nepanovali mimoriadne poveternostné podmienky a lavínová hrozba bola na druhom najnižšom stupni. Úrady ale upozorňujú, že v posledných dňoch sa výrazne oteplilo a zdvihol sa silnejší vietor, čo mohlo prispieť k zosuvu masy snehu. Podľa Françoisa Barbiera, starostu obce Contamines-Montjoie, ktorá leží asi 30 kilometrov juhozápadne od Chamonix, panovali na horách v nedeľu dobré podmienky na lyžovanie. Starosta upozornil, že na rovnakom mieste sa lavína utrhla tiež v decembri 2021. Dostala sa vtedy až k zastavanej oblasti, nevyžiadala si ale žiadne obete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy