Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Krajiny EÚ podporili obmedzenie spotreby plynu do marca 2024
Zdielať na

Krajiny EÚ podporili obmedzenie spotreby plynu do marca 2024

Zdroj: TV JOJ

BRUSEL / Krajiny Európskej únie o rok predĺžia dobrovoľné pätnásťpercentné obmedzenie spotreby plynu, aby si zabezpečili jeho dostatočné zásoby na budúcu vykurovaciu sezónu. Zhodli sa na tom v utorok 28. marca ministri energetiky členských štátov, ktorí podporili návrh Európskej komisie (EK) na predĺženie vlani zavedených úspor do marca budúceho roka.

Komisárka pre energetiku Kadri Simsonová uviedla, že je to najlepší spôsob, ako predísť riziku nedostatku plynu v čase, keď bude najviac potrebný.

Európsky blok sa v reakcii na obmedzovanie dodávok plynu z Ruska pre inváziu na Ukrajinu prvýkrát rozhodol znížiť spotrebu vlani v júli za českého predsedníctva. Pravidlá spojené okrem iného so znižovaním teplôt vo verejných budovách platia od vlaňajšieho augusta do tohto piatka.

"Fungovalo to dobre a je to najlepší spôsob, ako zaručiť dosiahnutie zodpovedajúcej úrovne zásob," povedala Simsonová. Namiesto plánovaných 15 percent podľa nej únia dokázala spotrebu znížiť do januára o viac ako 19 percent.

Niektorí experti sa však obávajú, že obmedzovať dopyt po plyne bude zložitejšie v najbližších teplých mesiacoch, keď sa táto surovina nepoužíva na vykurovanie, ale najmä v priemysle. Proti návrhu dnes boli ministri z Maďarska a Poľska, čo jeho prijatiu na ministerskej úrovni nezabránilo. Členské štáty návrh písomne schvália v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy