Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
K výpadkom slovenských stránok sa prihlásila na Telegrame skupina Anonymous Russia
Zdielať na

K výpadkom slovenských stránok sa prihlásila na Telegrame skupina Anonymous Russia

BRATISLAVA / Ak ste sa dnes chceli dostať na webové stránky ministerstiev či parlamentu, nepochodili ste pre výpadok. Stojí za nim kybernetický útok, ku ktorému sa prihlásili ruskí hackeri. Hovoria o odplate za darovanie Migov Ukrajine. Na možné útoky upozorňoval Národný bezpečnostný úrad už pred mesiacmi. Samotným incidentom sa bude zaoberať aj Bezpečnostná rada.

Stránka Národnej rady, ministerstva spravodlivosti či Národnej banky Slovenska - na webové sídla týchto inštitúcii by ste sa v utorok, 28. marca, dostali len s veľkou dávkou trpezlivosti. Príčinou boli takzvané DDOS útoky. Krátko popoludní sa k nim na sociálnej sieti telegram prihlásila skupina Anonymous RU. "Za podporu banderovskej vlasti na Ukrajine a darovanie MIG-29 vydávame varovanie Slovenskej republike," uviedli na sociálnej sieti.

"Máme 3 servery, jeden nám bol zablokovaný. Útok bol vedený z viacerých krajín naraz," informoval predseda parlamentu Boris Kollár. "Bude to predmetom rokovania najbližšej bezpečnostnej rady, aby sme si vyhodnotili jeho zásah a kroky, ktoré potrebujeme urobiť, aby sme sa pred takýmito útokmi chránili," uviedol Eduard Heger, dočasne poverený premiér.

No a kým poverený premiér Heger zvoláva Bezpečnostnú radu, politici si z útoku ťažkú hlavu nerobia. Doposiaľ bol najznámejším parlamentným hackerom poslanec Halák, ktorý vyradil na niekoľko dní fungovanie Národnej rady. "Možno sa ukáže, že pán poslanec OĽaNO je väčší hecker ako ruský anonymous," povedal Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Tentokrát k vážnejším dopadom nedošlo. Podľa odborníka útočníci takýmto spôsobom na seba strhávajú pozornosť. "Takýto typ útokov je vhodný najmä na nejakú diskreditáciu organizácie, prípadne na poukázanie na aktivisticko-politické ciele," informoval Michal Srnec, CISO Aliter Technologies.

Rozhovor s IT expertom Michalom Srncom:

​​Pod samotným príspevkom na sociálnej sieti sa strhla diskusia, no viacerí komentujúci namiesto odsúdenia hackerského útoku zaň poďakovali. Útoky boli namierené aj na niektoré banky, tie ale žiadne straty citlivých dát nezaznamenali. "Webové stránky sú technologicky nezávislé od ostatných bankových systémov, a tak úniku z vnútra banky neprišlo," informoval Milan Janásik, PR manažér a hovorca J&T banky. "Národná banka Slovenska kontinuálne posilňuje ochranu od útokov, aby im čo najefektívnejšie dokázala zamedziť," uviedol Peter Majer, hovorca NBS.

TV JOJ v súvislosti s útokmi kontaktovala aj Národný bezpečnostný úrad 

"NBÚ sa nemôže vyjadrovať k podrobnostiam kybernetických bezpečnostných incidentov. Podľa § 12 zákona o kybernetickej bezpečnosti sme povinní zachovávať mlčanlivosť," informoval Peter Habara, hovorca NBÚ. 

Národný bezpečnostný úrad podľa neho vykonáva nepretržitý monitoring nielen slovenského kybernetického priestoru. "Aktívne si vymieňa informácie so zahraničnými partnermi a komunikuje všetky varovania a odporúčania prevádzkovateľom základnej služby v zmysle zákona č. 69/2018 o kybernetickej bezpečnosti," doplnil Habara. 

NBÚ pred možnými útokmi varoval približne pred mesiacom

"Národný bezpečnostný úrad vyhlasuje varovanie pred zvýšeným rizikom kybernetických bezpečnostných incidentov pro rusky orientovaných komunitných hackerských skupín na slovenské ciele vo vzťahu k zabezpečeniu sietí a informačných systémov prevádzkovateľov základných služieb vrátane prvkov kritickej infraštruktúry a iných organizácií," uviedol NBÚ na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy