Skoro jasno
15°
Bratislava
Husté sneženie komplikovalo dopravu na viacerých miestach Slovenska
Zdielať na

Husté sneženie komplikovalo dopravu na viacerých miestach Slovenska

BRATISLAVA / Husté sneženie a neupravené cesty komplikovalo dopravu na viacerých miestach Slovenska. Počasie spôsobilo problémy na severnej diaľnici D1, v Banskej Štiavnici či na horských priechodoch.

Husté sneženie a neupravené cesty hlásili vodiči na D1 v úseku medzi Liptovským Hrádkom a Východnou. Neupravené a ťažko prejazdné boli pre sneženie aj cesty v Banskej Štiavnici. Počasie dopravu komplikovalo i na horskom priechode Šturec, v stúpaní z Banskej Bystrice skončilo jedno auto v priekope. Na výjazde z Handlovej v smere do Žiaru nad Hronom sa skrížili dva kamióny a úsek je v oboch smeroch neprejazdný. Pred snežením varuje v stredu, 29. marca, aj Slovenský hydrometeorologický ústav, výstraha prvého stupňa platí pre viaceré okresy severného Slovenska. Meteorológovia vystríhajú tiež pred vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi.

SHMÚ varuje pred snežením a vetrom 

Výstraha prvého stupňa platilo pre okresy Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa do 18:00. SHMÚ na severe krajiny vystríha aj pred vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi.

Na západe varuje pred vetrom. Pre väčšinu Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách do 21.00 h. V okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno platí výstraha prvého stupňa do 18.00 h, zvyšok dňa platí výstraha druhého stupňa. Vietor na horách sa očakáva aj v okrese Banská Bystrica. Na snehové záveje a jazyky meteorológovia upozorňujú v Žilinskom kraji a okrese Banská Bystrica, kde platí výstraha prvého stupňa do 20:00.

V okresoch Brezno, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa sa očakávajú počas celého dňa. Pred vetrom varujú v Bratislavskom a Trnavskom kraji, aj okresoch Myjava, Komárno, Nitra, Nové Zámky a Šaľa. Sú preto vydané výstrahy prvého stupňa. Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a väčšinu Banskobystrického, Košického a Trenčianskeho kraja platí aj výstraha prvého stupňa pred mrazom vo vegetačnom období od 21:00.

Silný vietor spôsobil výpadky elektriny 

Silný vietor na horách spôsobil na strednom Slovensku zvýšený počet výpadkov elektriny. Na území Žilinského a Banskobystrického kraja je momentálne bez prúdu približne 3 500 odberných miest. Výpadky elektriny trápia najmä obyvateľov v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Martin a Žarnovica. 

Rýchlosť opätovného spustenia jednotlivých vedení bude závisieť najmä od poveternostných podmienok, dostupnosti poškodeného miesta a rozsahu poškodenia. Vo väčšine prípadov by mohli mať obyvatelia opäť elektrinu v priebehu niekoľkých hodín.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.