Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Streľba na škole: Zomreli 3 deti a 3 dospelí
Zdielať na

Streľba na škole: Zomreli 3 deti a 3 dospelí

Zdroj: TASR

NASHVILLE / Mladá žena ozbrojená dvoma poloautomatickými puškami v pondelok, 27. marca, zabila tri deti a troch dospelých v kresťanskej škole v americkom meste Nashville, načo ju zastrelili zasahujúci strážnici, oznámila miestna polícia.

Možný motív útoku nie je známy, podľa vyšetrovateľov ale podozrivá bola bývalou žiačkou danej školy. Biely dom v reakcii na krviprelievanie opätovne vyzval republikánskych zákonodarcov, aby podporili zákaz predaja "útočných zbraní".

Útočníčka podľa polície vošla do súkromnej školy Covenant School bočným vchodom s dvoma "puškami útočného štýlu" a pištoľou. Polícia informáciu o "aktívnom strelcovi" dostala krátko po desiatej hodine ráno miestneho času (17.00 h SELČ). Dvaja policajti krátko na to na mieste začali paľbu a žena bola mŕtva 14 minút po nahlásení útoku, povedal policajný hovorca Don Aaron.

Ten na prvotnej tlačovej konferencii uviedol, že útočníčka sa zdala byť násťročná, polícia ale čoskoro spresnila, že išlo o 28-ročnú ženu z Nashvillu. Neskôr doplnila, že ide o niekdajšiu žiačku presbyteriánskej školy na juhu hlavného mesta štátu Tennessee.

Na Covenant School podľa jej webovej stránky chodí asi 200 detí od predškolského veku po šiesty ročník. Tri deti boli vyhlásené za mŕtve, keď ich doviezli so zraneniami spôsobenými strelnou zbraňou do nemocnice Monroe Carell Jr. Children's Hospital, uviedol predtým hovorca John Howser. Polícia potom oznámila tiež smrť troch pracovníkov školy.

Tento incident je podľa databázy denníka The Washington Post (WP) druhou tohtoročnou streľbou na americkej škole, pri ktorej niekto prišiel o život. Prípadov, pri ktorých strelci ohrozovali deti na školách, eviduje od začiatku roka viac ako desať. Za uplynulý rok ich údajne bolo 46, čo je podľa denníka najvyšší súčet od roku 1999. WP do zoznamu zahŕňa aj incidenty, pri ktorých boli školy zasiahnuté bez toho, aby na ne strelci cielili.

Reakcia Bieleho domu

"Je to nechutné a srdcervúce, najhoršia nočná mora každej rodiny," reagoval na správy z Nashvillu americký prezident Joe Biden. "Musíme urobiť viac pre to, aby sme zastavili násilie páchané strelnými zbraňami," pokračoval. Vyzval Kongres na prijatie zákazu útočných zbraní, teda opatrenia po vzore toho, aké v USA platilo v rokoch 1994 až 2004. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová predtým vyzývala zákonodarcov Republikánskej strany tiež na podporu sprísnenia kontrol pri predaji zbraní.

List The New York Times (NYT) napísal, že schválenie nového zákazu predaja vybraných strelných zbraní je nepravdepodobné. Republikáni, ktorí od januára kontrolujú americkú Snemovňu reprezentantov, idú v Kongrese opačným smerom a tento rok prišli s viacerými návrhmi, ktoré by rozšírili prístup k zbraniam. Okrem iného navrhli uzákoniť právo nosiť zbrane mimo svojho domu a používať ich na sebaobranu, píše NYT.

Dostupné informácie ukazujú, že v USA pripadá na každého obyvateľa viac ako jedna pištoľ či puška, pričom počet strelných zbraní v americkej spoločnosti ďalej rastie. Narastá tiež počet prípadov "masových striel", za ktoré sú považované incidenty, pri ktorých počet mŕtvych alebo zranených presahuje tri. Organizácia Gun Violence Archíve ich za minulý rok zaznamenala 647 a tohtoročný súčet sa pred dneškom blížil k 130.

Je neobvyklé, že strielala žena

"Je vysoko neobvyklé, aby strieľala žena. Drvivá väčšina masových strelcov bývajú muži," poznamenal po útoku v Nashville komentátor televízie ABC News Pierre Thomas. Jeho tvrdenia dokladajú údaje skupiny The Violence Project, ktorá spravuje databázu s údajmi o skoro 200 masových streľbách za posledných viac ako 50 rokov. Pred dnešným dňom evidovala iba štyri prípady, keď útok spáchali ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy