Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Rakvu s telom Kaczynského v utorok verejne vystavia
Zdielať na

Rakvu s telom Kaczynského v utorok verejne vystavia

Podľa informácií poľského ministerstva zdravotníctva sa doposiaľ podarilo identifikovať iba 14 obetí.

Telo Kaczynského v nedeľu popoludní preniesli do kaplnky prezidentského paláca vo Varšave, prístup k nemu však mali iba rodinní príslušníci a spolupracovníci. O termíne pohrebu budú predstavitelia vlády a prezidentskej kancelárie rokovať v priebehu dnešného dňa. Podľa informácií TA3 by však pohreb mal byť s najväčšou pravdepodobnosťou v sobotu (17.4.). Slovenská vláda po dohode s prezidentom Ivanom Gašparovičom pritom už včera avizovala, že v deň pohrebu Lecha Kaczynského vyhlási štátny smútok aj na Slovensku.

Celé Poľsko smúti za Kaczynským, jeho manželkou Mariou a ďalšími poprednými politikmi a funkcionármi, ktorí prišli o život pri sobotňajšom leteckom nešťastí. Poľskí predstavitelia smerovali do Ruska, aby si uctili obete masakry 22.000 poľských vojakov v Katyni spred 70 rokov. Pri páde poľského vládneho špeciálu zahynulo dovedna 96 ľudí.

Prvá skupina príbuzných obetí v nedeľu vo večerných hodinách odletela do Moskvy s cieľom identifikovať svojich blízkych. Podľa informácií poľského ministerstva zdravotníctva sa doposiaľ podarilo identifikovať iba 14 obetí. Desať ďalších sa pravdepodobne podarí identifikovať na základe materských znamienok, pričom vo všetkých zvyšných prípadoch bude potrebná analýza DNA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy