Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mŕtve telo poľského prezidenta previezli do Varšavy
Zdielať na

Mŕtve telo poľského prezidenta previezli do Varšavy

AKTUALIZOVANÉ! Podľa agentúry SITA telo Márie Kaczyńskej nebolo možné ešte identifikovať.

Podľa agentúry SITA telesné pozostatky manželky poľského prezidenta Lecha Kaczyńského Márie ešte nepreviezli do Varšavy, keďže ešte neboli identifikované. Informoval o tom hovorca prezidentskej kancelárie Tomasz Brzezinski. "Telo Márie Kaczyńskej nebolo možné identifikovať. Inak by ju priviezli domov aj s jej manželom," povedal.

Stovky ľudí lemovali cestu, po ktorej previezli rakvu z varšavského letiska do prezidentského paláca po krátkom obrade za prítomnosti duchovenstva. Podľa tlačovej agentúry PAP telo Kaczynského umiestnia najprv do kaplnky v prezidentskom paláci, kde bude mať prístup len jeho rodina. O mieste jeho pochovania by sa malo rozhodnúť ešte dnes. Dátum pohrebu zatiaľ nie je známy.

Na letisku okrem desiatok poľských predstaviteľov čakal na prílet pozostatkov Lecha Kaczynského aj jeho brat Jaroslaw, poľský premiér Donald Tusk, dočasný prezident a predseda parlamentu Bronislaw Komorowski a predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.

Ruský premiér Vladimir Putin vyprevádzal rakvu s telom prezidenta zabalenú do bieločervenej poľskej vlajky z letiska v Smolensku, kam mali v sobotu priletieť poľskí predstavitelia, aby si uctili obete masakry 22.000 poľských vojakov v neďalekej Katyni pred 70 rokmi.

Havária lietadla v zlom počasí pripravila o život 96 ľudí.

Najčítanejšie správy