Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Irán a Saudská Arábia sa dohodli na obnove diplomatických vzťahov
Zdielať na

Irán a Saudská Arábia sa dohodli na obnove diplomatických vzťahov

Zdroj: SITA

TEHERÁN / Irán a Saudská Arábia sa v piatok, 10. marca, dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, ktoré prerušili v roku 2016. Oznámenie Teheránu neskôr potvrdil aj Rijád s tým, že dohoda bola uzavretá v Pekingu. Zlepšenie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom by podľa televízie Al-Džazíra mohlo mať pozitívny vplyv na bezpečnosť v regióne, najmä v Jemene, kde tieto krajiny podporujú súperiace strany konfliktu.

"Výsledkom rozhovorov medzi Iránom a Saudskou Arábiou je dohoda o obnovení diplomatických vzťahov a znovuotvorení ambasád do dvoch mesiacov. Ministri oboch krajín sa stretnú, aby pripravili výmenu veľvyslancov," uviedla iránska štátna agentúra IRNA. Saudskoarabská agentúra SPA neskôr dohodu potvrdila a uviedla, že krajiny sa dohodli na vzájomnom rešpektovaní štátnej suverenity a nezasahovaní do vnútorných záležitostí a tiež na aktivácii dohody o bezpečnostnej spolupráci z roku 2001.

Dohoda sunnitskej Saudskej Arábie a šiitského Iránu by mohla okrem iného pomôcť mierovému riešeniu v Jemene, kde Rijád od roku 2015 bojuje na strane tamojšej vlády proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom. V Sýrii Teherán vojensky a politicky pomáha režimu prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Rijád po vypuknutí sýrskej občianskej vojny v roku 2011 vyjadril podporu niektorým povstaleckým skupinám. Saudskú Arábiu tiež znepokojuje iránsky jadrový a raketový program. Teherán ale tvrdí, že neusiluje o jadrovú zbraň a že jeho raketový program je čisto obranný.

Diplomatické vzťahy Irán a Saudská Arábia prerušili v januári 2016, keď iránski demonštranti napadli saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne v reakcii na popravu šiitského duchovného v Saudskej Arábii. Teherán a Irán začali rokovať o obnove diplomatických vzťahov v roku 2021, podľa Al-Džazíru sa ale rozhovory v Bagdade v tom istom roku zadrhli v súvislosti s parlamentnými voľbami v Iraku.

Dojednanie dohody v Pekingu je podľa agentúry AP veľkým diplomatickým úspechom pre Čínu, navyše v čase, keď Spojené štáty v krajinách Perzského zálivu trochu strácajú vplyv. Naproti tomu Čína, ktorá je popredným dovozcom saudskoarabskej ropy, sa ho v týchto krajinách snaží rozšíriť. Decembrovú návštevu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga označila vtedy televízia CNN za "epochálny míľnik" vo vzťahoch Pekingu s arabským svetom.

"Vítame akékoľvek úsilie pomôcť ukončiť vojnu v Jemene a znížiť napätie na Blízkom východe. Deeskalácia a diplomacia spoločne s odstrašovaním sú kľúčovými piliermi politiky amerického prezidenta Joea Bidena, vytýčenými za jeho vlaňajšie návštevy v regióne," povedala hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy