Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zločiny ruských vojakov na Ukrajine. Svojou korisťou sa pochválili na selfie fotografiách
Zdielať na

Zločiny ruských vojakov na Ukrajine. Svojou korisťou sa pochválili na selfie fotografiách

KYJEV / Ukrajinská prokuratúra neustále vyšetruje zločiny, z ktorých sú podozriví ruskí vojaci. Okrem páchania vojnových zločinov na Ukrajine, na obsadených územiach vykrádajú ľuďom domy. Skupina vojakov sa svojou korisťou pochválili na selfie fotografiách, ktoré si robili na ukradnutých telefónoch. Bolo to v dedinke, v ktorej nedávno nakrúcal aj reportér televízie JOJ Rasťo Striško.

​Dom, ktorý ruskí vojaci obsadili, stojí v dedinke Tsyrkuny na severovýchode Ukrajiny neďaleko mesta Charkov. Majiteľovi ukradli telefóny, tablet, počítač a v jeho dome, si robili hostiny. Z dediny Rusi ušli už v septembri minulého roka. Krátko na to TVJOJ v dedine nakrúcala s miestnymi, ktorým Slovenská charita zo Spiša priniesla jedlo.

Domáci sú svedkami ruskej okupácie. Ruskí vojaci im brali elektroniku, alkohol, pivo, jedlo a obsadzovali domy. Oni museli žiť v pivniciach, ktorých prežívajú dodnes. Zo strachu pred bombardovaním. "Jeden opitý vojak zastrelil chlapca. Brali nám autá, obsadili náš obchod. Keď na nich naši začali útočiť z lesa, všetci od jedného utiekli," opísal situáciu miestny obyvateľ Viktor.

To, že si ruskí vojaci ukradnutými mobilmi robili fotografie, pomohlo ukrajinským vyšetrovateľom odhaliť ich identitu a obviniť ich. Nie je to jediný prípad. Podľa špecialistu na informačné technológie, aj takéto konanie ruských vojakov môže odkrývať ich chabú znalosti moderných technológií. "Nesúvisí to s tou okupovanou oblasťou. Kdekoľvek bude, k tým fotografiám sa dá dostať. Aj keď bude telefón zničený, fotografie budú stále dostupné. Stačí, aby vedeli prístupové údaje a dostanú sa nielen k fotografiám, ale aj k GPS súradniciam. Všetky informácie tam sú," uviedol Ondrej Macko, odborník na informačné technológie.

Okrem mobilov je o Rusoch známe, že na Ukrajine kradnú aj práčky, chladničky, mikrovlnné rúry a iné spotrebiče. Mnohí ich chcú používať doma, iní ich môžu brať kvôli elektronickým čipom, ktoré po naprogramovaní môžu Rusi použiť napríklad do riadiacich jednotiek modernizovaných tankov. Čip obsahuje každý programovateľný biely spotrebič. "V moderných zariadeniach sa nachádza elektronika, ktorá je síce určená pre práčku, ale nie je ďaleko od toho, aby fungovala ako súčasť riadiacej strely," uviedol Macko.

Len nedávno prišiel opäť na Ukrajinu Olifiremkaj Viktor Mikolajevič, hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Chcú vyšetrovať vojnové zločiny. "Akékoľvek rozhodnutie urobíme, budeme sa riadiť výlučne dôkazmi," uviedol Mikolajevič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy