Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
358. deň na Ukrajine: Do Kyjeva pricestoval šéf izraelskej diplomacie Eli Cohen
Zdielať na

358. deň na Ukrajine: Do Kyjeva pricestoval šéf izraelskej diplomacie Eli Cohen

KYJEV / Do Kyjeva vo štvrtok, 16. februára, pricestoval izraelský minister zahraničia, aby Ukrajincom vyjadril podporu svojej krajiny. Vysoko-postavený predstaviteľ Izraela zavítal na Ukrajinu po prvýkrát od začiatku ruskej invázie. Ruské sily v noci opätovne zaútočili raketami a dronmi na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. Časti jednej z rakiet dopadli aj na územie Moldavska, neďaleko hraníc s Ukrajinou. K najťažším bojom naďalej dochádza na východe Ukrajiny. Ruským útočníkom sa však podľa aktuálnych správ nedarí dosiahnuť žiadne významnejšie územné zisky.

​Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen pricestoval vo štvrtok do ukrajinskej metropoly Kyjev. Ide o prvú návštevu izraelského ministra na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie, oznámil jeho úrad. "Cohen dnes uskutoční oficiálnu návštevu Kyjeva, počas ktorej sa stretne s prezidentom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Kulebom," uviedol izraelský rezort diplomacie vo vyhlásení vydanom po príchode Cohena do ukrajinského hlavného mesta.

Kohen by sa mal v rámci krátkej cesty stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími členmi politického vedenia Ukrajiny, ako aj s predstaviteľmi židovskej obce na Ukrajine. Podľa AP nie je jasné, či sa Kohen chystá počas svojej vopred neohlásenej návštevy oznámiť zvýšenie pomoci Ukrajine alebo či návšteva znamená budúcu väčšiu angažovanosť Izraela v konflikte.

Ukrajina sa opäť stala terčom rozsiahleho raketového útoku Ruska

Ukrajina sa vo štvrtok, 16. februára, opäť stala terčom masívneho raketového útoku zo strany Ruska, uviedli tamojší predstavitelia. Rusko podľa nich vystrelilo minimálne 36 riadených striel a iných rakiet, pričom najmenej 16 z nich zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Prezidentská kancelária v Kyjeve uviedla, že terčom útoku boli ciele na severe, západe a juhu Ukrajiny.

"Ďalší ruský vzdušný útok. Drony a rakety vyslali v noci. Žiaľ, zásahy sú na severe a západe Ukrajiny a tiež v Dnepropetrovskej a Kirovohradskej oblasti, " napísal v príspevku na sociálnej sieti šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Rusi trochu zmenili taktiku. Robia aktívny prieskum, používajú falošné ciele. Protivzdušná obrana sa ale vysporiadala s väčšinou nepriateľských striel a dronov," dodal.

O život prišla 79-ročná žena a najmenej sedem ďalších osôb utrpelo zranenia po tom, čo rakety dopadli na východoukrajinské mesto Pavlovhrad, uviedol predstaviteľ tamojšej samosprávy Serhyj Lysak. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj zároveň informoval, že v zariadení kritickej infraštruktúry v regióne vypukol požiar; bližšie podrobnosti však bezprostredne neuviedol.

Ukrajina a Rusko si vymenili ďalších 202 vojnových zajatcov

Z ruského zajatia putuje domov 100 ukrajinských vojakov a jeden civilista, uviedol na sociálnej sieti Telegram šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Na územie pod kontrolou Ruska potom mieri 101 oslobodených ruských vojakov, oznámilo na rovnakej sieti ruské ministerstvo obrany.

Medzi oslobodenými Ukrajincami je 94 obrancov Mariupolu, z ktorých 63 bojovalo v tamojších oceliarňach Azovstal, ktoré padli do ruských rúk v máji minulého roku. "Ich príbuzní na nich čakali tak dlho," napísal Jermak. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie tiež uviedol, že mnoho z oslobodených Ukrajincov má zranenia rôznej závažnosti. Na videu, ktoré zverejnil, vojaci prepustení zo zajatia volajú vlastenecké heslo "sláva hrdinom".

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že prepustení ruskí vojnoví zajatci budú prevezení lietadlami do Moskvy, kde sa podrobia liečbe a rehabilitácii. "Všetkým oslobodeným sa dostáva nevyhnutnej zdravotnej a psychologickej starostlivosti," uviedlo ministerstvo.

​Vojna na Ukrajine trvá už takmer rok

Ruská invázia si za to obdobie vyžiadala tisíce životov - vojakov ale aj civilistov. Svoj domov opustilo podľa údajov OSN asi 8 miliónov Ukrajincov. Približne 100 tisíc našlo nový domov na Slovensku. A kým Európska únia plánuje uvaliť proti Rusku 10. balík sankcií, u nás sa rozhoduje o tom, ako darovať nepotrebné stíhačky Ukrajine.

Pozrite si reportáž opisujúcu priebeh vojny na Ukrajine od jej začiatku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy