Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
357. deň na Ukrajine: Nad Kyjevom bolo zistených asi šesť nepriateľských balónov
Zdielať na

357. deň na Ukrajine: Nad Kyjevom bolo zistených asi šesť nepriateľských balónov

Zdroj: TV JOJ

KYJEV / Americká armáda oznámila, že zachytila pohyb ruských vojenských lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Aljašky. V Kyjeve dnes vyhlásili poplach pre šesť ruských balónov nad mestom. Väčšinu z nich zlikvidovala proti-vzdušná obrana. Podľa novej štúdie univerzity v Yale zadržiavajú Rusi tisíce ukrajinských detí v táboroch na Kryme. Ruské sily pokračujú podľa ukrajinskej armády v stupňovaní útokov na Donbase. V Luhanskej oblasti ohlásili prielom ukrajinských obranných línií. Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti tieto správy poprel.

​Väčšinu z nich ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila. Reuters píše, že išlo o ruské balóny. Podľa úradov mohli niesť okrem iného prieskumné zariadenia. "Predbežne bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zistených asi šesť nepriateľských vzdušných cieľov. Podľa informácií, ktoré sa spresňujú, išlo o balóny, ktoré sa pohybujú v priestore za pôsobenia vetra," uviedla tlačová služba kyjevskej správy podľa webu Ukrajinska pravda.

Mestská správa predpokladá, že účelom vypustenia balónov bolo zrejme "odhalenie a vyčerpanie" ukrajinskej protivzdušnej obrany. Trosky zostrelených objektov budú teraz analyzované a potom bude finálne určený typ a charakteristika zariadenia, píše Ukrajinska pravda.

Americké stíhačky pri Aljaške vzlietli k štyrom ruským lietadlám

Dve americké stíhačky F-16 vzlietli k štyrom ruským lietadlám, ktoré sa dostali do medzinárodného vzdušného priestoru v blízkosti Aljašky. K incidentom podobného druhu dochádza v oblasti v blízkosti amerického štátu Aljaška opakovane. O najnovšom informovalo v utorok spoločné Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD). 

"Ruské lietadlá zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do amerického ani kanadského vzdušného priestoru," uvádza sa vo vyhlásení NORAD, ktoré zaisťuje ochranu oboch krajín pred prípadnými leteckými či raketovými útokmi. Vo vyhlásení NORAD sa zdôrazňuje, že pondelkový prelet ruských lietadiel v blízkosti Aljašky nepredstavoval hrozbu ani nebol kvalifikovaný ako provokatívny akt.

Západ sa na Ukrajine dostal do bodu, odkiaľ niet návratu. tvrdí Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu povedal, že Západ sa v premene Ukrajiny "na rusofóbnu základňu" už dostal "do bodu, z ktorého niet návratu". Budúcnosť ruskej zahraničnej politiky podľa jeho slov tkvie v ukončení dominancie Západu v medzinárodnom živote. Lavrov sa takto vyjadril v prejave v ruskej Štátnej dume, informuje TASR. Politika Západu podľa jeho slov spočíva už mnoho rokov v "obmedzovaní (vplyvu) Ruska" vrátane rozširovania hraníc NATO a "premeny bratskej Ukrajiny na protiruskú, rusofóbnu vojenskú základňu".

Nemecko, Francúzsko a Poľsko zároveň šéf ruskej diplomacie obvinil zo schvaľovania "krvavého štátneho prevratu", ku ktorému došlo podľa jeho slov "v Kyjeve vo februári 2014 pod vyslovene nacistickými a rasistickými heslami". "V našej aktualizovanej koncepcii zahraničnej politiky budeme hovoriť o potrebe ukončiť monopol Západu na vytváranie rámca pre medzinárodný život, ktorý by sa mal odteraz určovať nie v jeho sebeckých záujmoch, ale na spravodlivom, univerzálnom základe rovnováhy záujmov, ako to vyžaduje Charta OSN, ktorá zakotvuje princíp suverénnej rovnosti všetkých štátov," dodal Lavrov.

Rusko drží najmenej 6 000 ukrajinských detí v zariadeniach na okupovanom Kryme a v Rusku

Sú určených zrejme na prevýchovu, tvrdí štúdia americkej univerzity Yale. Táborov a ďalších zariadení, v ktorých sú ukrajinské deti, je podľa nej najmenej 43. Celkový počet detí v nich môže byť ešte oveľa vyšší. "Zdá sa, že hlavným cieľom táborových zariadení, ktoré sme identifikovali, je politická prevýchova," uviedol Nathaniel Raymond, jeden z výskumníkov. Deti v táboroch, z ktorých najmladšiemu identifikovanému boli štyri mesiace, patria do niekoľkých skupín. Niektoré boli už pred inváziou v starostlivosti ukrajinských štátnych inštitúcií, ďalšie Rusko považuje za siroty. V táboroch sú však aj deti, ktorých ukrajinskí rodičia stále žijú.

V niektorých táboroch sa deti už vo veku 14 rokov zaoberajú vojenským výcvikom. Výskumníci však nenašli dôkazy, že by niektoré z nich bolo neskôr nasadené v bojoch. Prišli na to, že časť detí bola časom presunutá k pestúnom alebo k adoptívnym rodičom v Rusku. Podľa Raymonda sa zdá, že systém táborov a adopcie ukrajinských detí schválili najvyššie miesta v ruskej vláde počnúc prezidentom Vladimirom Putinom. Ruská ambasáda vo Washingtone uviedla, že krajina prijíma deti, ktoré boli nútené utiecť z Ukrajiny, a snaží sa robiť všetko pre to, aby mohli byť v rodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy