Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
356. deň na Ukrajine: Británia si pripomenie výročie ruskej invázie na Ukrajinu minútou ticha
Zdielať na

356. deň na Ukrajine: Británia si pripomenie výročie ruskej invázie na Ukrajinu minútou ticha

KYJEV / Moldavsko na pár hodín uzavrelo svoj vzdušný priestor. Odôvodnilo to potrebou zaistenia bezpečnosti civilnej dopravy. Ruské ministerstvo zahraničia poprelo správy, že sa Moskva pokúša o destabilizáciu situácie v Moldavsku. Najtvrdšie boje na Ukrajine naďalej pokračujú na Donbase. Ukrajinské sily podľa miestnych médií vyhodili do vzduchu most za mestom Bachmut, o ktorý sa vedú ťažké boje. Stále však nehovoria o ústupe z oblasti. Británia si prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára pripomenie celoštátnou minútou ticha. V utorok to oznámila britská vláda. Britská vláda uviedla, že celoštátna minúta ticha bude 24. februára o 11:00 miestneho času.

Nórsko daruje Ukrajine osem tankov Leopard 2

Nórska vláda v utorok, 14. februára, uviedla, že Ukrajine daruje osem svojich tankov Leopard 2. Táto severská krajina sa tak pridáva k ďalším štátom Západu, ktoré Kyjevu prisľúbili dodanie ťažkých zbraní. "Nórsko daruje osem tankov a najviac štyri podporné vozidlá," uviedol vo vyhlásení minister obrany Björn Arild Gram. "Okrem toho vyčleňujeme prostriedky na muníciu a náhradné diely," dodal. Nórska armáda celkovo vlastní 36 tankov Leopard typu 2A4. Gram uviedol, že na muníciu a náhradné diely pre tanky Leopard 2 bude prostredníctvom fondu EÚ pre Ukrajinu - Európskeho mierového nástroja (EPF) - vynaložených 250 miliónov nórskych korún (23 miliónov eur). "Situácia na Ukrajine sa blíži do kritickej fázy a je potrebná rýchla a komplexná podpora Západu," povedal Gram. Dodal, že Nórsko sa spolu s ďalšími spojeneckými krajinami bude podieľať na školení a výcviku ukrajinských vojakov na používanie tankov Leopard, ktoré prebiehajú v Poľsku.

AFP pripomína, že Nemecko nedávno prisľúbilo, že Kyjevu dodá 14 tankov Leopard 2 a tiež povolilo ich reexport iným krajinám. Doručenie 14 týchto tankov už schválilo Poľsko a Kanada ohlásila, že dodá štyri. Fínsko, Španielsko a Portugalsko tiež naznačili, že sa zapoja do tejto iniciatívy, avšak neuviedli, koľko tankov plánujú poskytnúť. Nemecký minister obrany Boris Pistorius minulú stredu uviedol, že Berlín a jeho spojenci chcú doručiť prvý prápor tankov do apríla a ďalšie budú dodané počas tohto a budúceho roku. Dánsko, Nemecko a Holandsko okrem toho avizovali, že ukrajinským silám v "najbližších mesiacoch" dodajú najmenej 100 starších tankov Leopard 1.

Pomoc Ukrajincom bola jednou z hlavných tém stretnutia ministrov obrany členských štátov NATO

Pomoc brániacim sa Ukrajincom bola jednou z hlavných tém dnešného stretnutia ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Generálny tajomník NATO ešte pred rokovaním vyhlásil, že aliancia musí Ukrajine zabezpečiť výbavu, potrebnú na to, aby sa ruskej invázii ubránila. Americký minister obrany očakáva, že Ukrajina spustí už na jar protiofenzívu. Na stretnutí sa hovorilo aj o vstupe Fínska a Švédska do NATO.

Kremeľ tvrdí, že NATO sa čoraz viac zapája do konfliktu na Ukrajine

Kremeľ v utorok vyhlásil, že Severoatlantická aliancia sa čoraz viac zapája do konfliktu na Ukrajine tým, že Kyjevu sľubuje ďalšie dodávky zbraní. "NATO je pre nás nepriateľskou organizáciou, ktorá svoj nepriateľský postoj dokazuje každý deň," tvrdil novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "(Aliancia) sa snaží zo všetkých síl, aby bolo jej zapojenie do konfliktu čo najjasnejšie," uviedol. Dodávky ďalšej munície pre ukrajinské sily zo strany členských štátov NATO podľa Moskvy konflikt len predlžujú a zvyšujú pravdepodobnosť eskalácie vojenských aktivít. Kyjev a Západ tvrdia, že moderné systémy zbraní sú kľúčové na to, aby sa Ukrajina dokázala brániť voči mohutnej ruskej vojenskej agresii, ktorá trvá už takmer rok. Generálny tajomník Aliancie vedenej Spojenými štátmi Jens Stoltenberg v pondelok povedal, že spojenci musia "Ukrajine naďalej poskytovať to, čo potrebuje, aby zvíťazila a dosiahla spravodlivý a udržateľný mier". NATO plánuje podľa Stoltenberga zvýšiť svoje zásoby munície, ktoré sa vyčerpávajú v súvislosti s podporou poskytovanou ukrajinským silám v boji proti ruskej agresii. O ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny budú od utorka v Bruseli dva dni rokovať ministri obrany členských krajín NATO.

Zuzana Čaputová prijala nového veľvyslanca Ukrajiny

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok prijala na nástupnej audiencii nového veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku. Myroslav Kastran sa poďakoval za všetky formy pomoci, ktorú sme poskytli jeho ťažko skúšanej vlasti hneď od začiatku vojny. Ambasádor, ktorý ovláda aj češtinu, dúfa, že spoločenstvo demokratických štátov napokon pomôže Ukrajine poraziť brutálnych agresorov z Ruska.

Británia si pripomenie výročie ruskej invázie na Ukrajinu minútou ticha

Británia si prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára pripomenie celoštátnou minútou ticha. V utorok to oznámila britská vláda. Britská vláda uviedla, že celoštátna minúta ticha bude 24. februára o 11:00 h miestneho času. Zároveň vyzvala jednotlivcov i organizácie na celom území Británie, aby sa k minúte ticha pripojili. "Blížime sa k výročiu ruskej barbarskej a odsúdeniahodnej invázie na Ukrajinu a ako národ vzdávame hold neuveriteľnej odvahe a odolnosti ukrajinského ľudu," uviedol britský premiér Rishi Sunak. Dodal, že "ruský neospravedlniteľný útok priniesol do Európy opäť vojnu a ničenie a donútil milióny ľudí ujsť zo svojich domovov". Minúta ticha sa uskutoční len dva týždne po nečakanej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Londýne, kde vystúpil s príhovorom v parlamente a vyzval Britániu a spojencov, aby Kyjevu poskytli stíhačky. Agentúra Reuters pripomína, že od začiatku ruskej invázie bola Británia jedným z najbližších spojencov Kyjeva. Vlani mu poskytla pomoc v hodnote 2,3 miliardy libier (2,6 miliardy eur) a prisľúbila, že tento rok poskytne Ukrajine podporu v rovnakej alebo dokonca vyššej sume. V Británii tiež prebieha výcvik ukrajinských vojakov a tamojšia vláda poskytla azyl pre viac ako 100 000 Ukrajincov.

Najčítanejšie správy