Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obetí zemetrasenia stále pribúda. Aká pomoc bude reálna v Sýrii?
Zdielať na

Obetí zemetrasenia stále pribúda. Aká pomoc bude reálna v Sýrii?

SÝRIA / Zatiaľ čo počet obetí zemetrasenia v Turecku je asi 22 tisíc, zo susednej Sýrie ich je hlásených oveľa menej. Hovorí sa o čosi viac ako tri a pol tisíckach. Ide však o údaj, ktorý spochybňujú tak medzinárodné organizácie, ako aj médiá. Zároveň rozoberajú aj to, či sa aj Sýria dočká rovnakej pomoci ako krajina, s ktorou susedí.

​Dôvodov, prečo vieme len o viac ako tritisíc obetiach v Sýrii je viacero. Informácie z tejto krajiny neprúdia tak pravidelne ako z Turecka a navyše záchranné práce postupujú veľmi pomaly, keďže tam chýbajú ťažké mechanizmy. "V tej Sýrii sú ľudia odkázaní prevažne na seba alebo na pomoc menších lokálnych skupín ako sú Biele prilby," uviedol Marián Cehelník, koordinátor humanitárnej pomoci Človek v ohrození.

Zatiaľ nikto nevie ani potvrdiť, ani vyvrátiť, že už teraz tých obetí nie je oveľa viac. A to aj vzhľadom na počet obyvateľov, ktorí v danej oblasti žijú. "Práve na tomto území je veľké množstvo vnútorných vysídlencov. Odhady hovoria o zhruba štyroch miliónoch ľudí," doplnil Cehelník. Zábery po zemetrasení ukazujú, že tí, ktorí prežili, aktuálne bývajú v autách a zohrievajú sa pri ohňoch na ulici. "My sme napríklad v tých úplne prvých hodinách boli schopní zabezpečiť 50 tisíc litrov pohonných hmôt, ktoré sme rozdelili do troch sýrskych provincií pre elektrocentrály a na pohon ťažkej techniky, ktorá tam je," uviedol Cehelník. 

"Pre rodiny v západnom Idlibe sme zabezpečili dva a pol tisíc diek a ďalšiu pomoc. Na tom istom mieste sme zároveň zabezpečili prevádzku mobilných kliník. Najviac zasiahnutou oblasťou je teraz Afrín. Tam sme za pomoci lokálnych partnerov dostali potraviny a humanitárnu pomoc pre asi päťsto rodín," uviedla Tereza Wyn Haniaková, vedúca komunikácie Lekári bez hraníc. A k tomu je potrebné pripočítať aj materiálne vybavenie pre nemocnice. Napriek tomu, že v oblastiach Sýrie, ktoré postihlo zemetrasenie, už pôsobia a pomáhajú niektoré medzinárodné organizácie, Sýrčania aj na sociálnych sieťach píšu, že je to veľmi málo.

V týchto chvíľach to už ale nie je pravda, a to aj vďaka diplomatickým rokovaniam kvôli sankciám uvaleným na Sýriu. "Časť sankcií už bola zrušená, tá ktorá sa týka humanitárnej pomoci, tá na niekoľko mesiacov," uviedol Cehelník. Sýria navyše požiadala o medzinárodnú pomoc. Podľa informácií televízie JOJ tam práve v týchto dňoch mieria aj viacerí Slováci pôsobiaci v rámci humanitárnych organizácií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy