Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
353. deň na Ukrajine: Rusku bude podľa Prigožina trvať dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť asi dva roky
Zdielať na

353. deň na Ukrajine: Rusku bude podľa Prigožina trvať dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť asi dva roky

KYJEV / Krátko pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu vznikol návrh rezolúcie pre rokovanie Valného zhromaždenia OSN. Zdôrazňuje potrebu mieru zabezpečujúceho "suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny". Ruská žoldnierska Vagnerova skupina prestala verbovať ruských väzňov do boja na Ukrajine pravdepodobne v dôsledku narastajúcej rivality s ruským ministerstvom obrany. Rusku môže trvať približne dva roky, kým dobyje Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Rusku môže trvať približne dva roky, kým dobyje Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny.

Návrh rezolúcie VZ OSN: Akýkoľvek mier musí udržať Ukrajinu nedotknutú

Krátko pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu vznikol návrh rezolúcie pre rokovanie Valného zhromaždenia OSN. Zdôrazňuje potrebu mieru zabezpečujúceho "suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny". Návrh rezolúcie s názvom "Princípy, ktoré sú základom komplexného, spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine" získala agentúra AP v piatok. Je menej podrobná ako 10-bodový mierový plán, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil na novembrovom summite Skupiny G20. Ukrajina a jej spojenci sa takto snažia získať maximálnu podporu pri hlasovaní, uviedli diplomati OSN pod podmienkou zachovania anonymity.

Británia: Vagnerovci už neverbujú väzňov pre rivalitu s ruským rezortom obrany

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina prestala verbovať ruských väzňov do boja na Ukrajine pravdepodobne v dôsledku narastajúcej rivality s ruským ministerstvom obrany. Vo svojej pravidelnej správe spravodajskej služby o situácii na Ukrajine to uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian. Zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok oznámil, že skupina "úplne ukončila" verbovanie ruských väzňov do boja na Ukrajine. Údaje ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) podľa britského rezortu obrany však naznačujú, že Vagnerovci verbovali menej väzňov už od vlaňajšieho decembra. "K väzňom sa pravdepodobne dostali správy o tvrdej realite služby u Vagnerovcov na Ukrajine a počet dobrovoľníkov preto klesol. Avšak dôležitým faktorom pri ukončení tohto programu je pravdepodobne aj narastajúca priama rivalita medzi ruským ministerstvom obrany a Vagnerovcami," uvádza britský rezort. ​

Prigožin: Rusku bude trvať dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť asi dva roky

Rusku môže trvať približne dva roky, kým dobyje Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Vyhlásil to zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jedgenij Prigožin. V rozhovore pre ruského blogera Semiona Pegova zverejnenom v piatok večer Prigožin uviedol, že Rusku by mohlo trvať jeden a pol až dva roky, kým úplne ovládne spomínané dve východoukrajinské oblasti, ktoré tvoria väčšinu regiónu Donbas. Dobytie týchto dvoch oblastí je pritom podľa Prigožina zrejme hlavným cieľom Ruska. "Ak sa budeme musieť dostať až k Dnepru, tak to potrvá asi tri roky," uviedol Prigožin, pričom mal na mysli ukrajinské územie, ktoré sa rozprestiera na východnom brehu rieky Dneper. Toto jeho vyjadrenie ponúka vzácnu možnosť nahliadnuť do ruských očakávaní a poskytuje tiež informácie o možno trvaní konfliktu na Ukrajine, domnieva sa Reuters. Prigožinova Vagnerova skupina je totiž v centre niektorých z najtvrdších bojov prebiehajúcich na Ukrajine.

Ukrajina v poslednej vlne čelila vyše stovke rakiet, uviedol generálny štáb

Ukrajina za posledný deň čelila 106 riadeným ruským strelám a skoro 60 ďalším vzdušným útokom nepriateľa, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Väčšinu striel a použitých dronov podľa jeho hlásení zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana. Rusi zároveň pokračovali v útočných operáciách na východe Ukrajiny, ktorá tvrdí, že odrazila sedem útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Piatok priniesol najnovšiu vlnu ruského bombardovania ukrajinskej infraštruktúry, ktoré sprevádza posledné mesiace takmer rok trvajúcej vojny. Obete na životoch ukrajinské úrady nehlásili, minister energetiky Herman Haluščenko však informoval o zásahoch energetických zariadení v šiestich regiónoch.

Moskva opäť hovorí o mierových rokovaniach, ale "na základe reality"

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Veršinin dnes v televíznom rozhovore podnietil Ukrajinu k mierovým rokovaniam, ale bez akýchkoľvek podmienok a "na základe tej reality, ktorá existuje". Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vzápätí ponuku označil za ďalší dôkaz, že rokovania teraz nemajú zmysel, Rusko sa nehodlá vzdať okupovaných ukrajinských území a že jedine víťazstvo Ukrajiny vo vojne zabezpečí mier v Európe. "Áno, klasik hovorí, že akékoľvek vojnové akcie končia rokovaním, a prirodzene sme už povedali, že budeme k takýmto rozhovorom ochotní. Ale iba k rozhovorom bez predbežných podmienok na základe tej reality, ktorá existuje, k rozhovorom so zreteľom na ciele, ktoré sme verejne oznámili," vyhlásil ruský diplomat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy