Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Európska rada mimoriadne zasadala. Venovali sa migrácii, vystúpil aj Zelenskyj
Zdielať na

Európska rada mimoriadne zasadala. Venovali sa migrácii, vystúpil aj Zelenskyj

BRUSEL / Na podporu Ukrajiny, ale aj migráciu je zamerané mimoriadne zasadnutie Európskej rady. Vystúpil na ňom aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Pokiaľ ide o otázku migrácie, lídri sa dohodli na vzájomnom uznávaní rozhodnutí o vyhostení.

Mimoriadny samit bol veľmi emotívny. Bol tu teda aj Volodymyr Zelenskyj. Najskôr nečakane navštívil Londýn, potom Paríž až prišiel do Bruselu. Tlieskali mu v parlamente, bol to chlap, ktorý prišiel bez obleku, v čiernej mikine a s malou vlajkou Ukrajiny. Bolo vidieť, že celá Európa je jednotná, až na Viktora Orbána, ktorému Zelenskyj v noci povedal, že ak tomu neverí, nech sa príde pozrieť do Kyjeva. Inak bolo cítiť jednotu. Rokoval aj s európskymi lídrami. 

Keď Zelenskyj odletel najskôr do Poľska, premiéri a štátnici pokračovali do noci a začali sa baviť o probléme – migrácii. Tu sa lídri dohodli, že peniaze pôjdu aj na ochranu vonkajších hraníc, no nepôjde o ploty, ako chcelo Rakúsko, ale bude sa podporovať stacionárna mobilná infraštruktúra, ktorá má zabrániť tomu, aby neprichádzalo toľko migrantov z Ázie, Afriky či Blízkeho východu. Tento problém opäť naberá na intenzite. Dotknuté nie sú len nárazové krajiny, ale aj tie, kam smerujú, ako napríklad Nemecko a podobne. 

Lídri sa dohodli na tom, že sa sprísni a zjednoduší azylová politika. Aby sa náhodou nestalo, že napríklad Taliani odmietnu migranta, že nemá nárok na to, aby ostal v Európe, nemôže odísť do inej krajiny a tváriť sa, akoby sa nič nestalo. Ten proces by sa mal začať nanovo, no takto by tu mohol ostať dlhšie. Rovnako ako pri Ukrajine, v kritických situáciách vyzerá byť silná a stabilná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy