Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ruské rakety prenikli nad územie Moldavska a Rumunska, oznámil veliteľ ukrajinských ozbrojených síl
Zdielať na

Ruské rakety prenikli nad územie Moldavska a Rumunska, oznámil veliteľ ukrajinských ozbrojených síl

Archívna reportáž

MOLDAVSKO/RUMUNSKO / Dve ruské rakety prenikli v piatok 10. februára do moldavského a rumunského vzdušného priestoru, potom vleteli nad Ukrajinu, oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Podľa Zalužného dve rakety Kalibr vypálené z Čierneho mora prenikli do moldavského vzdušného priestoru, následne preleteli vzdušným priestorom Rumunska, ktoré je členom NATO. Nakoniec sa dostali nad územie Ukrajiny. Moldavsko správu potvrdilo a predvolalo si už ruského veľvyslanca. Tamojšie ministerstvo obrany uviedlo, že raketa prenikla do moldavského vzdušného priestoru v piatok 10. februára dopoludnia o 10.18 hod., nad obcou Mocra v regióne Podnestersko a neskôr nad obcou Cosauti v okrese Soroca, pričom smerovala k Ukrajine.

Ministerstvo obrany dodalo, že situáciu v regióne pozorne sleduje a ostro odsudzuje narušenie vzdušného priestoru Moldavska. V oznámení sa konkrétne nespomína, že raketa bola ruská. Rumunsko v poprelo, že ruské rakety preleteli nad jeho územím. Internetové noviny Ukrajinska pravda citovali hovorcu vzdušných síl, ktorý uviedol, že Ukrajina dokáže zostreľovať takéto rakety, ale neurobila to, lebo nechcela ohroziť civilistov v cudzích krajinách. Podľa portálu britskej televízie Sky News sa podobná situácia stala už predtým.

Tri ruské rakety odpálené vlani v októbri na Ukrajinu z lodí v Čiernom mori prenikli do vzdušného priestoru Moldavska. Tamojší vicepremiér Nicu Popescu vtedy oznámil, že si predvolali ruského veľvyslanca, aby poskytol vysvetlenie narušenia vzdušného priestoru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy