Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Voľby vyhral, no správny súd rozhodol o ich neplatnosti. V komisii mal rodinných príslušníkov
Zdielať na

Voľby vyhral, no správny súd rozhodol o ich neplatnosti. V komisii mal rodinných príslušníkov

VOJANY / V obci Vojany v okrese Michalovce rozhodli vo vlaňajších voľbách starostu o víťazovi iba 4 hlasy. Porazený kandidát podal pre viaceré pochybnosti žalobu na Najvyšší správny súd. Ten rozhodol a proti jeho verdiktu nie je možné odvolanie.

Správny súd zistil rôzne pochybenia. Voľby v obci vyhlásil za neplatné. "Bolo preukázané, že došlo k manipulácii volebných výsledkov vo forme zneplatenia hlasovacích lístkov v neprospech žalobcu," uviedol Michal Hajtol, hovorca Najvyššieho správneho súdu. Iba na týchto hlasovacích formulároch bolo zakrúžkovaných viac kandidátov, a to dokonca rôznymi perami. Celkovo bolo neplatných až 30 lístkov. "Udialo sa tak v čase medzi odovzdaním hlasovacích lístkov, ich spočítaním a vyhotovením zápisnice o výsledku volieb," dodal Hajtol. 

Starosta, ktorý v obci opakovane vyhral voľby, sa zatiaľ k rozhodnutiu súdu nevyjadruje. Dedinčania sú z manipulácie hlasovania prekvapení. "Ja som ešte oficiálne nedostal nič, ďakujem pekne," vyslovil sa starosta obce Vojany Štefan Czinke. Podľa miestnych obyvateľov treba zopakovať voľby, aby videli, kde je pravda. 

Súd vidí problém aj v zložení volebnej komisie nad rámec zákona. Žalovaný starosta do nej nominoval svojich dvoch rodinných príslušníkov aj zamestnankyňu obce. "Mali úplnú kontrolu nad odovzdanými hlasovacími lístkami členovia miestnej volebnej komisie," dodal Hajtol. Ako uzavrel Czinke, vyjadrovať sa bude jeho právnik, no aktuálne žiadne rozhodnutie nedostal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy