Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hlavnou témou momentálne je, či sa muselo v Turecku zrútiť toľko domov a či sa dalo zabrániť aj veľkému počtu obetí
Zdielať na

Hlavnou témou momentálne je, či sa muselo v Turecku zrútiť toľko domov a či sa dalo zabrániť aj veľkému počtu obetí

ANKARA / Niekoľko miliónov domov v Turecku je postavených bez stavebných povolení, nespĺňajú pravidlá bezpečnosti alebo sú postavené z nevhodných materiálov. Nie je to žiadne tajomstvo, ale téma, o ktorej sa diskutuje už dlhé roky. Po zemetrasení, ktoré krajinu postihlo v týchto dňoch, sa stala dokonca hlavnou témou nielen tamojších médií.

Hlavnou otázkou sa aktuálne stala tá, či sa muselo v Turecku zrútiť toľko domov a tým činom, či sa dalo zabrániť aj veľkému počtu obetí. Najviac sa preberá pád nového činžiaku v Malatyi, pričom ten starý zemetrasenie vydržal. Tento prípad výrazne pripomína ten spred niekoľkých rokov z Talianska, kde pri zemetrasení takisto spadol úplne nový panelový dom.

Aj preto sa v rizikových oblastiach, kde sa zemetrasenia vyskytujú často, musí, alebo aspoň by sa malo, zohľadňovať pri výstavbe viacero faktorov. "Hlavným vstupom je zrýchlenie zemetrasenia. Tam pracujeme s geológmi, s ľuďmi, ktorí to merajú," informuje projektant Juraj Ortuta. A po ničivom zemetrasení v roku 1999 by to tak malo byť aj v Turecku.

"Bohužiaľ, aj keď by každá budova mala mať systém proti týmto zemetraseniam, tak nie všetky budovy sú takto postavené," povedala Diana, Slovenka, ktorá žila v Turecku. Pri pohľade na budovy, ktoré mali 13 až 14 poschodí, a na tie, ktoré v Turecku spadli, iste nejedného Slováka napadlo, či by slovenské činžiaky vydržali aj oveľa menšiu intenzitu otrasov. Napokon aj naša krajina zažíva zemetrasenia a navyše sa u nás zem neraz trasie aj vďaka zemetraseniam v Poľsku, Maďarsku či na Ukrajine.

A veľmi dôležitým faktorom je, na akom podloží sa stavia, tým najhorším je piesok, ktorý prevláda aj v postihnutej oblasti v Turecku. "Súdržnosť piesku sa blíži k nule, to znamená, že je veľmi náchylný na takéto otrasy," dodáva Juraj Ortuta. Riziko zemetrasenia sa aj na Slovensku musí zohľadňovať pri každom stavebnom projekte. "Všetko je to o výpočtoch, analýzach a o tom, ako dá človek dohromady výpočty a navrhne to," povedal Juraj Ortuta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy