Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kontroly na hraniciach Česka so Slovenskom sa skončili
Zdielať na

Kontroly na hraniciach Česka so Slovenskom sa skončili

PRAHA / Náhodné kontroly na hraniciach Českej republiky so Slovenskom, dočasne zavedené z dôvodu zvýšenej miery nelegálnej tranzitnej migrácie, sa v noci na nedeľu skončili, informuje TASR. Ich zrušenie v stredu oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

Mimoriadne opatrenie zaviedlo Česko ešte 29. septembra 2022. Česká vláda kontroly nepredĺžila, v prihraničnej oblasti však naďalej bude zvýšený dohľad. "V prihraničnej oblasti stále nechávame 70 policajtov, teda zvýšený dohľad – ako v oblasti blízko oficiálnych hraničných priechodov, tak aj na zelenej hranici," povedal Rakušan. Zdôraznil, že kontroly tak nebudú prebiehať priamo na hranici, ale náhodne v teréne.

Český vládny kabinet začal režim na hraniciach zmierňovať na konci uplynulého roka, keď 21. decembra zmenil kontroly na náhodné. Podľa vtedajších vyjadrení Rakušana vláda zhodnotila, že situácia sa zlepšuje, a tomu prispôsobila aj opatrenia.


Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska zaviedla česká vláda v septembri pôvodne na desať dní. Odvtedy platnosť tohto opatrenia predĺžila päťkrát, naposledy 25. januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy