Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
344. deň na Ukrajine: Rusko plánuje novú veľkú ofenzívu, môže začať už 24. februára
Zdielať na

344. deň na Ukrajine: Rusko plánuje novú veľkú ofenzívu, môže začať už 24. februára

KYJEV / Rusko sa podľa ukrajinského ministra obrany Reznikova intenzívne pripravuje na ďalšiu veľkú ofenzívu na Ukrajine. Začať by podľa neho mohla už 24. februára. Raketové útoky pritom naďalej pokračujú. V Kramatorsku pri jednom z nich prišli o život najmenej traja ľudia. Obete hlásia aj z ostreľovania v Chersonskej oblasti. Kyjev už po štvrtýkrát od začiatku ruskej invázie navštívila spolu s ďalšími eurokomisármi predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Okrem iného ocenila protikorupčné razie na Ukrajine. Oznámila tiež, že medzinárodné centrum pre stíhanie zločinov ruskej agresie na Ukrajine vznikne v holandskom Haagu.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Rusko pripravuje novú veľkú ofenzívu. Varoval, že by sa mohla začať už 24. februára. Podľa Reznikova zhromaždila Moskva tisíce vojakov a mohla by niečo skúsiť pri príležitosti prvej výročnej invázie na Ukrajinu, napísal server britskej BBC. Útok by tiež mohol súvisieť s oslavami ruského sviatku Dňa obrancov vlasti, ktorý si krajina pripomína 23. februára.

​Najmenej traja ľudia medzitým zomreli pri stredajšom večernom útoku na rezidenčnú budovu v meste Kramatorsk na východe krajiny. Najmenej 20 ďalších osôb utrpelo zranenia. Poškodených bolo niekoľko domov. "Jediný spôsob, ako zastaviť ruský terorizmus, je poraziť ho," napísal po útoku v Kramatorsku na sociálne siete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Poraziť ho tankmi, stíhačkami, raketami dlhého doletu," dodal.

Podľa Reznikova Moskva pre potenciálnu ofenzívu zmobilizovala 500 tisíc vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin už vlani v septembri oznámil všeobecnú mobilizáciu 300 tisíc vojakov, ktorá bola podľa neho potrebná na zabezpečenie územnej integrity krajiny. Ukrajinský minister obrany sa ale domnieva, že skutočný počet vojakov nasadených na Ukrajinu môže byť ďaleko vyšší. "Oficiálne oznámili 300 tisíc, ale keď vidíme vojakov na hraniciach, podľa našich odhadov je to ďaleko viac," povedal Oleksij Reznikov v rozhovore pre francúzsku stanicu BFM TV. Ako k tomu poznamenala BBC, podobné informácie nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Predsedníčka EK spolu s eurokomisármi a Borrellom pricestovala do Kyjeva

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s ďalšími členmi komisie pricestovala do Kyjeva na rokovania s ukrajinskou vládou. "Je dobré znovu sa vrátiť do Kyjeva, od začiatku ruskej invázie je to pre mňa štvrtýkrát. Tentoraz som dorazila so svojím tímom eurokomisárov," napísala von der Leyenová na sociálnej sieti. Stalo sa tak vo štvrtok, 2. februára. "Sme tu spoločne, aby sme ukázali, že Európska únia stojí po boku Ukrajiny rovnako pevne ako vždy. Máme v úmysle ďalej prehlbovať našu podporu a našu spoluprácu," dodala k snímke z privítania na stanici.

Rokovania so zástupcami ukrajinskej vlády čakajú viac ako desiatku členov komisie, ktorí sa venujú témam súvisiacim s následkami ruskej invázie a s podporou Ukrajiny. V piatok sa uskutoční summit lídrov inštitúcií Európskej únie s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Okrem podpory Ukrajiny v boji s ruskou agresiou bude na programe aj koordinácia úsilia pri obnove Ukrajiny, pokračovanie kľúčových reforiem a približovanie Ukrajiny k členstvu v EÚ, napísala agentúra Ukrinform.

V Haagu podľa šéfky EK vznikne medzinárodné centrum pre stíhanie ruských zločinov

V holandskom Haagu vznikne medzinárodné centrum pre stíhanie zločinov ruskej agresie na Ukrajine. Oznámila to vo štvrtok, 2. februára, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá je na návšteve v Kyjeve. "Rusko sa musí za svoje ohavné zločiny zodpovedať pred súdom," povedala predsedníčka EK. Úlohou strediska v Haagu bude podľa nej koordinovať zhromažďovanie dôkazov, na čom teraz pracuje prokuratúra Ukrajiny i Európskej únie. Centrum sa tak stane súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu, ktorý podporuje agentúra Únie pre justičnú spoluprácu Eurojust.

Európska únia podľa nej už teraz núti Putina za krutú vojnu zaplatiť, či už ide o obmedzenie cien ropy alebo iné sankcie. "Rusko bude musieť zaplatiť za škody, ktoré spôsobilo. Bude musieť prispieť na obnovu Ukrajiny. S našimi partnermi preto skúmame, ako využiť ruský verejný majetok v prospech Ukrajiny," dodala šéfka komisie.

Rusko bude reagovať na dodávky západných zbraní s dlhším dosahom, vyhlásil Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok, 2. februára, vyhlásil, že ruské jednotky budú reagovať na dodávky západných zbraní s dlhším dosahom pre Kyjev tým, že sa pokúsia vytlačiť ukrajinské sily ďalej od svojich hraníc, aby vytvorili bezpečnú nárazníkovú zónu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Lavrov v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija 24 a tlačovú agentúru RIA Novosti poznamenal, že každý chce, aby sa konflikt na Ukrajine, ktorý Moskva nazýva "špeciálna vojenská operácia", skončil. Podpora Kyjeva zo strany západu však podľa Moskvy zohráva dôležitú úlohu v tom, ako bude Rusko ku konfliktu pristupovať. "Momentálne sa snažíme zatlačiť delostrelectvo ukrajinskej armády do vzdialenosti, ktorá nebude predstavovať hrozbu pre naše územia," povedal Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie obvinil západ, že chce zničiť Rusko. Kritizoval tiež predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, ktorá vo štvrtok pricestovala do Kyjeva. "Ursula von der Leyenová, známa osobnosť Európskej komisie, povedala, že výsledkom vojny by mala byť porážka Ruska, a to taká porážka, že desiatky rokov, nebude schopné obnoviť svoju ekonomiku," cituje Lavrova agentúra AFP. "Toto nie je rasizmus, nie je nacizmus?" spýtal sa Lavrov. Všetky vyhlásenia podporovateľov Ukrajiny považuje za pokus konečne vyriešiť "ruskú otázku".

Kyjev začal od západných krajín žiadať moderné stíhačky a rakety s väčším doletom, aby mohol zasiahnuť ciele hlbšie vo vnútri Ruskom okupovaných území. Kremeľ však v stredu vyhlásil, že dodávky zbraní dlhšieho dosahu konflikt iba eskalujú, ale nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy