Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
343. deň na Ukrajine: Rusko kritizuje Macronove vyjadrenia o dodávkach stíhačiek na Ukrajinu
Zdielať na

343. deň na Ukrajine: Rusko kritizuje Macronove vyjadrenia o dodávkach stíhačiek na Ukrajinu

KYJEV / Rusko v stredu kritizovalo pondelňajšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých nevylúčil dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by zvážil prevzatie úlohy sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ak by ho o to tieto dve krajiny a USA požiadali. Kremeľ v stredu vyhlásil, že ani dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu zo strany západných krajín nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách.

Rusko kritizuje Macronove vyjadrenia o dodávkach stíhačiek na Ukrajinu

Rusko v stredu kritizovalo pondelňajšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých nevylúčil dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová jeho vyjadrenia označila za "absurdné". "Je francúzsky prezident naozaj presvedčený, že ak budú kyjevskému režimu dodané zbrane, ťažké zbrane a lietadlá, tak to nepovedie k vystupňovaniu situácie?" povedala.

Netanjahu by zvážil úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by zvážil prevzatie úlohy sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ak by ho o to tieto dve krajiny a USA požiadali. Povedal to v utorok v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN. "Ak by ma požiadali všetky náležité strany, zvážil by som to, no nesnažím sa do toho natlačiť," uviedol Netanjahu. Zároveň dodal, že by ponuka musela prísť v "správnom čase a za správnych okolností".

Okrem Ukrajiny a Ruska, ktoré sú vo vojne, musia Netanjahua o sprostredkovanie požiadať aj Spojené štáty, ktoré sú blízkym spojenom Izraela. Podľa premiéra totiž nie je dobré, keď je do jednej záležitosti zapojených priveľa strán. Netanjahu ďalej uviedol, že krátko po začatí vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu vlani vo februári bol požiadaný, aby sa ujal funkcie sprostredkovateľa.

Kremeľ: Dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu nepovedú k zmene cieľov Ruska

Kremeľ v stredu vyhlásil, že ani dodávky zbraní dlhšieho dosahu na Ukrajinu zo strany západných krajín nezmenia vojenské ciele Ruska na Ukrajine a nezvrátia vývoj na bojiskách. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo svojom vyhlásení dodal, že "špeciálna vojenská operácia bude pokračovať", informuje TASR. Peskov sa takto vyjadril k medializovaným – zatiaľ nepotvrdeným – správam, že Spojené štáty pripravujú pre Kyjev ďalší balík vojenskej pomoci za viac ako dve miliardy dolárov, ktorý môže zahŕňať i rakety s doletom 150 kilometrov.

Agentúra AFP poznamenala, že Kyjev začal žiadať svojich vojenských podporovateľov zo Západu o moderné stíhačky a rakety s väčším doletom, aby mohol zasiahnuť ciele hlbšie vo vnútri územia ovládaného na Ukrajine Ruskom. Spojenci Ukrajiny zatiaľ odmietli dodať tieto zbrane pre obavy, že by mohli byť použité na údery na ciele v Rusku, čo by viedlo k ďalšej eskalácii konfliktu.

Veľvyslanec USA v Budapešti: Orbánova vláda hlása názory podporované Putinom

Vzťah maďarského premiéra Viktora Orbána k Ukrajine a k Rusku analyzuje bruselské vydanie magazínu Politico. Všimol si to v stredu maďarský server hvg.hu, podľa ktorého veľvyslanec USA v Budapešti David Pressman nazýva Orbánov prístup ako politiku priateľstva s Ruskom. Orbánovo správanie sa je podľa Politica čiastočne vnímané ako vnútropolitický trik, ktorým odvádza pozornosť od problémov domácej ekonomiky a oslovuje nacionalistických voličov. Rétorika maďarského premiéra je však podľa odborníkov viac ako krátkodobé politikárčenie: takto si chce totiž zachovať dlhodobé vzťahy s Moskvou. Spojenci Maďarska v Európskej únii a NATO to vnímajú čoraz kritickejšie, o čom svedčí aj vyjadrenie amerického veľvyslanca, vyplýva z vyjadrenia amerického veľvyslanca.

"Maďarskí vládni politici často hovoria o presadzovaní mieru, ale v otázkach od odsúdenia sankcií až po ruské návrhy na prímerie naďalej hlásajú názory podporované (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom. Pripájame sa k výzve maďarskej vlády na mier, ale tieto výzvy by mali byť adresované Vladimirovi Putinovi," napísal pre Politico Pressman.

Bielorusko tvrdí, že samostatne obsluhuje ruské raketové systémy Iskander

Bielorusko v stredu oznámilo, že jeho ozbrojené sily majú autonómnu kontrolu nad riadenými raketovými systémami Iskander dodanými Ruskom. Veliteľ bieloruských raketových a delostreleckých síl Ruslan Čechav pre tamojšiu vojenskú televíziu uviedol, že Minsku dosiaľ chýbal systém s dosahom nad 300 kilometrov. V príspevku zverejnenom na účte televízie na platforme Telegram ocenil Iskandery pre ich "jednoduché používanie, spoľahlivosť, ľahké ovládanie a palebnú silu".

Iskander-M je pojazdný raketový systém, ktorý má dosah do 500 kilometrov a dokáže niesť konvenčné aj jadrové bojové hlavice. Ako píše Reuters, z Bieloruska dokáže zasiahnuť ciele hlboko na území Ukrajiny a Poľska, členskej krajiny NATO. Vzťahy Varšavy s Minskom sú výrazne narušené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy