Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Ukrajine platia nové pravidlá vycestovania. Hraničiari zažívajú bizarné situácie
Zdielať na

Na Ukrajine platia nové pravidlá vycestovania. Hraničiari zažívajú bizarné situácie

SOBRANCE / Najprv robil všetko preto, aby nestretol policajtov, neskôr bol šťastný, že ich vidí. 25-ročný Ukrajinec v snahe ujsť pred mobilizáciou, v lesoch na slovensko–ukrajinskej hranici zablúdil. Ťažký terén karpatských kopcov chcel prejsť pomocou navigácie v telefóne. Len od začiatku januára bolo na zelenej hranici zadržaných 48 mužov a v niektorých prípadoch išlo o naozaj bizarné situácie.

Michailo je jeden z tých Ukrajincov, ktorým prišiel povolávací rozkaz, no bojovať ísť nechcú. Pred pár dňami ho zadržali na slovenskej strane hranice a obvinili z prevádzačstva. V rukách hraničných policajtov skončili v týchto dňoch aj ďalší šiesti muži. Hraničiari rátajú každý mesiac prípady narušenia východnej hranice v desiatkach. "Na zelenej hranici sme za mesiac január zadržali spolu 48 Ukrajincov, všetko muži vo veku od 18 do 60 rokov. Ako dôvod uviedli, že sa chcú vyhnúť mobilizácii," informovala Agnesa Kopernická, hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície. 

To znamená, že legálne by ich cez hraničný priechod nepustili. Len počas januára vstúpilo na Slovensko vyše 80 tisíc ľudí z Ukrajiny, z tohto 20 tisíc mužov. Všetci ale spadali do niektorej z výnimiek. Cestovanie ale obmedzia u vysoko postavených predstaviteľov. Na Ukrajine vstúpilo do platnosti nariadenie, ktoré zakazuje poslancom a štátnym zamestnancom cestovať do zahraničia.

Bizarným prípadom je aj 25-ročný Ukrajinec, ktorý sa pokúsil zdolať husté lesy v karpatských kopcoch s navigáciou v mobile. Kým najprv robil všetko preto, aby si ho hliadka nevšimla, napokon ich sám požiadal o pomoc, keďže stratil orientáciu.

Mužov, ktorí dostali povolávací rozkaz alebo sa obávajú jeho doručenia evidujú aj susedné štáty – Poľsko, či Maďarsko. "Na hraniciach s Maďarskom sme zadržali troch mužov. Jeden z nich sa pokúšal predstierať, že je žena, no nakoniec sa ku klamstvu priznal," uviedla Lesia Fedorová, hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny, Mukačevská oblasť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy