Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
342. deň na Ukrajine: Rusko pripravuje novú ofenzívu, viesť by mala cez Luhanskú oblasť
Zdielať na

342. deň na Ukrajine: Rusko pripravuje novú ofenzívu, viesť by mala cez Luhanskú oblasť

KYJEV / Rusko sa už zrejme začalo pripravovať na novú ofenzívu. Tá by mala viesť cez Luhanskú oblasť. Podľa tvrdení Amerického inštitútu pre výskum vojny ju môžeme očakávať v najbližších mesiacoch. Podľa odborníkov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že Moskva čo i len uvažuje o rokovaniach o mieri. Naopak snaží sa mobilizovať ďalších vojakov a pokračuje vo výrobe a nákupe zbraní. Medzičasom sa Kyjev dohodol s dvanástimi krajinami takzvanej tankovej koalície, že dostane ďalších 120 až 140 tankov.

Rusko sa na Ukrajine pripravuje na novú ofenzívu, uvádza s odvolaním sa na západné, ukrajinské i ruské zdroje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Analytici v správe odhadujú, že útočnú operáciu jednotky Moskvy začnú v nasledujúcich mesiacoch, pravdepodobne vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Rusko sa podľa britskej rozviedky snaží vytvoriť novú os postupu v Doneckej oblasti a odkloniť ukrajinské jednotky od Bachmutu.

​Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chystalo vyjednávať o mieri

Uviedol to v pondelok, 30. januára, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a dodal, že všetko svedčí o opaku. Moskva podľa neho môže mobilizovať až 200 tisíc ďalších vojakov a pokračuje vo zvýšenej výrobe zbraní a munície. Ďalšie zásoby podľa neho získava od Iránu či Severnej Kórey. 

Ruské sily v príprave na ofenzívu posilňujú svoje pozície na Donbase, uviedol jeden z predstaviteľov pozemných síl ukrajinskej armády Ivan Tymočko. Rusko podľa neho kvôli domácemu tlaku na víťazstvo potrebuje útočnú operáciu. Predchádzajúce odhady ISW o obnovení ofenzívy ruských síl, ktoré sa vlani v lete a na jeseň bránili ukrajinskej protiofenzíve na juhu a východe krajiny, potvrdzujú nielen vyjadrenia Stoltenberga a Tymočka, ale tiež proruskí vojnoví blogeri. Podľa nich sa na novú ofenzívu pripravuje aj ruský informačný priestor.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára. Najťažšie boje sa teraz odohrávajú na frontovej línii pri Bachmute a ďalších mestách v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ukrajina v posledných týždňoch žiada Západ o urýchlené dodávky zbraní, ktoré by jej pomohli vyvinúť väčší tlak na agresora.

Sily Moskvy v posledných troch dňoch pravdepodobne prešli do sústredeného útoku v okolí miest Pavplyvka a Vuhledar, píše v pravidelnom hlásení britská vojenská rozviedka. Mestá, ktoré ležia 50 kilometrov juhozápadne od Donecka sa Rusko pokúsilo neúspešne dobyť už vlani v novembri. Jednotkám sa podľa Londýna zrejme podarilo postúpiť za riečku Kašlachač, ktorá v posledných mesiacoch vyznačovala frontovou líniou. "Existuje reálna možnosť, že Rusko bude v tomto sektore naďalej dosahovať lokálne zisky. Je však nepravdepodobné, že by Rusko malo v oblasti dostatok neangažovaných jednotiek na dosiahnutie operačne významného prelomu," píše britská rozviedka.

Ukrajinskí obrancovia podľa ukrajinského generálneho štábu odrazili v uplynulom dni na východe krajiny ruské jednotky pri 13 obciach vrátane Bachmutu a Vuhledaru. Ruské jednotky podnikli ofenzívne kroky v smere na Lyman a Bachmut a podľa Kyjeva pri tom mali ťažké straty. Túto správu nemožno nezávisle overiť.

Ukrajina dostane "v prvej vlne" dodávok od spojencov 120 až 140 tankov

Kyjev očakáva v "prvej vlne" dodávok od koalície 12 spojeneckých krajín 120 až 140 tankov, uviedol v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informácie priniesol portál britského denníka The Guardian. Skupina západných krajín prisľúbila Ukrajine dodanie moderných tankov minulý týždeň. Tento krok urobili po tom, čo Nemecko potvrdilo, že pošle Kyjevu svoje tanky Leopard 2, a keď aj USA následne oznámili, že Ukrajine dodajú tanky M1 Abrams.

"Tanková koalícia má teraz 12 členov. Môžem povedať, že v prvej vlne dodávok dostanú ukrajinské ozbrojené sily od 120 do 140 tankov moderného typu,"  vyhlásil Kuleba. Nemecko totiž predtým oznámilo, že dá aj iným krajinám povolenie zaslať Kyjevu tanky nemeckej výroby Leopard 2, ak ich majú vo svojej výzbroji. Krajiny ako Poľsko a Fínsko už verejne oznámili, že sú ochotné poskytnúť Ukrajine určitý počet svojich tankov nemeckej výroby Leopard 2. Španielsko, Holandsko a Dánsko tiež informovali, že sú otvorené myšlienke poslať Ukrajine takéto svoje tanky.

Na ruskej strane padlo už takmer 128 tisíc vojakov, tvrdia Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 127 500 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišlo o život 850 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3 201 tankov, 6 378 bojových obrnených vozidiel, 5 048 vozidiel a palivových nádrží, 2 197 delostreleckých systémov, 454 odpaľovacích raketových systémov, 221 systémov protivzdušnej obrany, 284 vrtuľníkov, 293 lietadiel, 1 951 dronov, 796 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 200 kusov špeciálnej techniky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy