Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
341. deň na Ukrajine: Zelenskyj sa v Mykolajivskej oblasti stretol s dánskou premiérkou
Zdielať na

341. deň na Ukrajine: Zelenskyj sa v Mykolajivskej oblasti stretol s dánskou premiérkou

Zdroj: Twitter Kiyv Independent

BRATISLAVA / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny stretol s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry Reuters.

"Od prvých dní invázie Dánsko pomáha Mykolajivu a podporuje ho," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram.  Ukrajinský prezident v ďalších príspevkoch informoval, že spolu s dánskou premiérkou navštívil napríklad zranených ukrajinských vojakov v miestnej nemocnici alebo tiež obchodný prístav. Ide o veľmi zriedkavú návštevu lídra zahraničnej krajiny v regióne, ktorý je tak blízko frontu, analyzuje Reuters. Zelenskyj sa Frederiksenovej poďakoval za pomoc, ktorú Dánsko poskytlo Ukrajine. Kodaň v januári Kyjevu prisľúbila 19 samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby.

Šmyhaľ: Ukrajina chce do EÚ vstúpiť do dvoch rokov
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre týždenník Politico, ktorý bol zverejnený v pondelok, uviedol, že chce, aby jeho krajina vstúpila do Európskej únie do dvoch rokov. "Máme veľmi ambiciózny plán pričleniť sa k Európskej únii do dvoch rokov. Očakávame teda, že tento rok by sa mohla uskutočniť predvstupová fáza rokovaní," povedal Šmyhaľ. Kandidátsky štatút bol Ukrajine udelený vlani v júni. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však ešte ten istý rok povedal, že môže trvať až "desaťročia", kým Ukrajina vstúpi do EÚ. Blízki spojenci Kyjeva, ako napríklad Poľsko či pobaltské štáty, žiadosť Ukrajiny o vstup do EÚ silne podporujú.
Kremeľ označil Johnsonovo tvrdenie o Putinových vyhrážkach za lož
Kremeľ v pondelok poprel a označil za "lož" tvrdenia bývalého britského premiéra Borisa Johnsona, že mu ruský prezident Vladimir Putin osobne hrozil raketovým útokom. Ako v pondelok informovala agentúra AFP, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že Johnsonovo tvrdenie nie je pravda. "Presnejšie povedané, je to lož... Žiadne hrozby raketovým úderom neboli." V dokumentárnom filme britskej stanice BBC o Putinovi, jeho politike a vzťahoch so západnými lídrami si Johnson spomenul na slová, ktoré ruský prezident vyslovil v ich spoločnom telefonáte zo začiatku vlaňajšieho februára, teda ešte predtým, než Moskva nariadila vstup svojich vojsk na Ukrajinu.
Kyjev označil Medzinárodný olympijský výbor za "propagátora vojny"
Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na olympijských hrách v roku 2024 mohli súťažiť aj ruskí športovci, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "MOV je propagátorom vojny, vraždenia a skazy. MOV sa s potešením prizerá, ako Rusko ničí Ukrajinu, a potom Rusku ponúkne platformu na propagovanie genocídy a posmeľuje ho v ďalšom zabíjaní," napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter. "Ruské peniaze, za ktoré sa kupuje olympijské pokrytectvo, zrejme necítiť po ukrajinskej krvi, všakže, pán Bach?" pokračoval Podoľak s odkazom na prezidenta MOV Thomasa Bacha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy