Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvojnásobná tragédia vo Vysokých Tatrách: Troch poľských horolezcov zasiahla lavína a hrozil pád ďalšej
Zdielať na

Dvojnásobná tragédia vo Vysokých Tatrách: Troch poľských horolezcov zasiahla lavína a hrozil pád ďalšej

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách v nedeľu, 29. januára, podvečer zahynuli dvaja poľskí horolezci. Napriek tomu, že boli riadne vybavení a liezli v relatívne bezpečnom teréne, zasiahla ich lavína. Tragédia sa stala vo Veľkej studenej doline. Tretí horolezec, ktorý bol s nimi, prežil a zavolal pomoc.

Podľa informácií Horskej záchrannej služby (HZS), pád lavíny medzi prvým a druhým Groszovým ľadopádom nahlásil poľský horolezec. "Nahlasovateľ ostal nekriticky zasypaný, ale nemal informáciu o svojich dvoch spolulezcoch. Nemal s nimi ani vizuálny a hlasový kontakt," informovala HZS na svojej webovej stránke.

K miestu pádu lavíny sa záchranári dostali pomocou snežných skútrov. "Okamžite začali prehľadávať lavínisko. Pomocou lavínového vyhľadávača sa im podarilo lokalizovať obidvoch nezvestných horolezcov, následne boli vyhrabaní. Žiaľ, už neboli nažive," uviedla HZS. Pomoc následne záchranári poskytli zasypanému horolezcovi, s ktorým zostúpili do Starého Smokovca. Telá nebohých horolezcov boli transportované a odovzdané príslušníkom Policajného zboru a obhliadajúcemu lekárovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy