Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom

BRATISLAVA / Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vidí priestor na užšiu spoluprácu Slovenska s Rakúskom v oblasti produkcie elektrickej energie a zelených technológií. Uviedla to v utorok, 31. januára, na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý pricestoval na Slovensko na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu po znovuzvolení do funkcie.

Prezidentka poukázala na fakt, že Rakúsko produkuje z obnoviteľných zdrojov až 80 percent elektriny. "Čelíme nevyhnutnosti energetickej nezávislosti od Ruska, zdieľali sme naše skúsenosti s diverzifikáciou a s tým, ako sme za posledné mesiace, za posledný rok museli zmeniť svoje stratégie, aby sme sa stali nezávislí najmä v oblasti dodávok plynu," uviedla Čaputová. Rovnako vidí aj potenciál využitia veternej energie aj na Slovensku.

Van der Bellen zdôraznil potrebu nepoľaviť v úsilí o dosahovanie cieľov vyplývajúcich z klimatickej dohody. Ocenil nárast bilaterálneho obchodu medzi krajinami po pandémii. Pripomenul aj fakt, že na Slovensku sa nachádza viac ako 2000 pobočiek rakúskych firiem a poukázal aj na vyše 5 tisíc Slovákov, ktorí pracujú a žijú v Rakúsku či na 40 tisíc "pendlerov". ktorí sa pohybujú medzi krajinami. Pripomenul aj dohodu o pôsobení záchranárov na oboch stranách hranice.

Témou stretnutia boli aj hraničné kontroly, ktoré zaviedlo Rakúsko. Čaputová verí, že rakúska vláda ich prehodnotí. "Riešenie vidíme skôr v posilnení ochrany vonkajších schengenských hraníc," poznamenala. Podľa nej aj preto pomáhajú na hranici v Maďarsku slovenskí i rakúski policajti. Van der Bellen hovorí v súvislosti so zavedením kontrol o poľutovaniahodnom vývoji. "Dúfam, že sa nám podarí aj na európskej úrovni dospieť k lepšiemu riešeniu," uviedol. Prezident tiež dodal, že v prepočte na obyvateľa je Rakúsko na druhom mieste v počte žiadateľov o azyl, pričom v plynulom roku ich zaznamenali približne 110 tisíc. Zároveň čelia aj prílevu ukrajinských utečencov.

​Témou rozhovoru bola aj vojna na Ukrajine, spoločné opatrenia a sankcie. Obaja zdôraznili potrebu dosiahnuť mier. Slovenská hlava štátu komentovala konflikt na Ukrajine ako vojnu hodnôt. Vyzdvihla, že Slovensko stojí na správnej strane. Van der Bellen ocenil fungovanie európskej solidarity a zdôraznil potrebu jednoty v Európe. Doplnil, že hoci Rakúsko neposkytuje vojenskú pomoc, snaží sa pomáhať všetkými ostatnými spôsobmi.
S rakúskym prezidentom sa v utorok stretne aj dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Celú tlačovú správu si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy