Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza "Vietnamec" opäť ožila: Z úst koaličných politikov opäť zaznieva kritika voči generálnemu prokurátorovi
Zdielať na

Kauza "Vietnamec" opäť ožila: Z úst koaličných politikov opäť zaznieva kritika voči generálnemu prokurátorovi

BRATISLAVA / Kauza Vietnamec opäť ožila rozhodnutím nemeckého súdu, ktorý odsúdil ďalšieho únoscu na 5-ročný trest. Prípad sa tak znova dostáva na Slovensko ako politická téma. Z úst koaličných politikov opäť zaznieva kritika voči generálnemu prokurátorovi aj smerom k bývalému ministrovi Kaliňákovi, za ktorého úradovania kauza vznikla. Podľa jeho slov však ani toto rozhodnutie nedokazuje, že unesený Vietnamec na Slovensku bol. Ohradila sa dokonca aj bratislavská krajská prokuratúra.

Je to už takmer šesť rokov, čo vietnamskí agenti v berlínskom parku uniesli interpolom hľadaného vietnamského občana. Nepohodlným sa mal pre tamojšiu vládnu garnitúru stať pre údajné podvody, tak ho nechala uniesť späť domov. "Xuan Than Trinh bol odvezený vietnamským veľvyslanectvom v Berlíne, cez Moskvu do Vietnamu. V Bratislave Trinha prepašovali pod falošným menom v rámci vietnamskej delegácie na pracovnom stretnutí vietnamského ministra pre verejnú bezpečnosť a jeho slovenského kolegu. Odtiaľ ho vzali ako súčasť delegácie, pričom obišiel bežné osobné kontroly zo Schengenského priestoru," informoval v tlačovej správe nemecký odvolávací súd.

Druhostupňový nemecký súd so šoférom, ktorý sa mal na únose podieľať, bol od začiatku zahmlievaný. To sa zmenilo po takmer dvoch rokoch informáciou o tom, že sa Slovensko malo na celej kauze podieľať. Mnohým, najmä politikom, nedá táto kauza spávať dodnes. "Ja chcem veriť, že sa to vyšetrí. Lebo uniesť cez slovenské územie cudzieho občana je naozaj vážna vec," uviedol Juraj Šeliga, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. "Toto rozhodnutie súdu dokazuje, že ten únos sa uskutočnil cez Slovenskú republiku," uviedol Juraj Krúpa, predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Krúpa zároveň odkázal generálnemu prokurátorovi Žilinkovi, že klamal. A to po tom, čo šéf prokuratúry osobne nechal preveriť vyšetrovanie tohto prípadu na Slovensku. "Dovolil si tvrdiť, že nie je preukázané, že vietnamský občan sa nachádzal v Slovenskej republike," doplnil Krúpa.

Do konfrontácie už ale vstúpila aj bratislavská krajská prokuratúra

V pomerne rozsiahlom stanovisku oponuje, že celé vyšetrovanie kauzy, a teda, či sa Vietnamec nachádzal na Slovensku, stále pokračuje a je v prípravnom konaní. "Vo veci bolo vykonaných okrem iného 62 výsluchov svedkov. Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava vydal viacero európskych vyšetrovacích príkazov. Boli vypracované žiadosti o právne pomoci aj do mimoeurópskych krajín. A vo veci sú plánované aj ďalšie úkony," informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

Podľa informácií Televízie JOJ však žiaden z výsluchov nepriniesol jednoznačnú odpoveď o vedomom zapojení Slovenska do únosu. Podľa Juraja Krúpu je ale toto vyšetrovanie nedostatočné. Chýba mu obvinenie konkrétneho človeka, respektíve politika, ktorý by za to niesol zodpovednosť. "Unesený pán Trinh bol súčasťou delegácie, ktorá sa vtedy stretla aj s exministrom Kaliňákom," povedal Krúpa.

"Ja som nevidel jediný dôkaz, ktorý by to preukazoval. Ja mám svoju vizuálnu pamäť, ktorá nevidela nikoho, kto by kríval alebo bol akýmkoľvek spôsobom obmedzený na slobode," uviedol Róbert Kaliňák, bývalý minister vnútra. Podľa exministra vnútra Kaliňáka totiž nemecké rozsudky dokazujú len to, že k únosu došlo v Nemecku. To, žeby sa tak stalo cez Slovensko podľa neho preukázané nebolo. "Nevidela ho posádka lietadla, ktorá s nimi strávila tri hodiny, nevidel ho nikto," uviedol Kaliňák.

Rozsudok nemeckého súdu ešte nie je právoplatný a je možné sa voči nemu odvolať. Konať plánuje aj šéf branno-bezpečnostného výboru, ktorý chce zvolať jeho ďalšie zasadnutie na túto tému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy